Erkki Rutanen

Psykologi s. 12.7.1932 k. 2.1.2015
Erkki Rutanen
Erkki Rutanen

Suomen kliinisen psykologian vaikuttajiin kuulunut psykologi ja psykoterapeutti Erkki Rutanen kuoli 2. tammikuuta 2015 Helsingissä 82-vuotiaana. Hän oli syntynyt 12. heinäkuuta 1932 Helsingissä.

Rutanen varttui Helsingissä ja kirjoitti ylioppilaaksi Ressusta. Hän oli taitava šakinpelaaja, joka osallistui esimerkiksi 1952 Liverpoolissa International Student Chess Tournamentiin, jossa Suomen joukkue voitti. Opiskeluaikanaan hän oli myös toimittajana Uudessa Suomessa.

Opinnot jatkuivat Helsingin yliopistossa, josta hän valmistui filosofian maisteriksi 1958.

Rutanen hakeutui 1950-luvulla kliinisen psykologin töihin Helsingin yliopiston hermotautien ja psykiatrian klinikoihin Lapinlahden sairaalaan.

Vuonna 1965 neurologia siirtyi Meilahteen, ja Rutanen valittiin Hyksin Psykiatrian klinikan johtavan psykologin virkaan. Vuonna 1966 hän suoritti filosofian lisensiaatin tutkinnon.

1960- ja 1970-luku olivat klinikan kulta-aikaa. Lapinlahden ylilääkärinä oli professori Kalle Achté ja talossa tekivät tutkimusta myös Yrjö Alanen, Matti Tuovinen, Veikko Tähkä ja Jouko Lönnqvist.

Rutanen oli toimittajana klinikan tieteellisessä lehdessä Psychiatria Fennicassa, johon hän kirjoitti vuosittain katsauksen suomalaisesta psykiatrisesta ja psykologisesta tutkimuksesta ja referoi eri töitä.

Rutanen siirtyi 1976 kokonaan yksityispraktiikkaan psykoterapeutiksi ja diagnostisiin töihin. Hänelle jokainen testaus ja re-testaus oli tieteellinen tutkimustapaus. Näistä hän ajatteli tehdä myös väitöskirjan, jollaisen skeema ja yhteenveto on hänen 2010 julkaisemassaan kirjasessa Human Movements in Mind.

Näkyvimmin Rutanen oli esillä tieteen popularisoijana: hän opetti, piti esitelmiä, kirjoitti artikkeleita ja esseitä sekä suomensi kaunokirjallisuutta ja psykologian tietokirjoja, joihin hän teki esipuheet ja selvennykset. Työtoverina oli usein vaimo Mirja (o.s. Paavola, 1929–2008), joka teki uran psykologisten kirjojen kirjoittajana ja kääntäjänä.

Rutasen omista kirjoista tunnetuimpia ovat Unet ja uskomukset (1963) sekä Psykologia (1966). Hän oli Suomen ensimmäinen tv-psykologi TesVisiossa 1958. Tähän kaikkeen hänellä oli mahdollisuudet sujuvan kynänsä ja Suomen ehkä laajimman psykologian yksityiskirjastonsa pohjalta.

Rutaselle tärkeitä olivat meri, šakki ja filosofia. Hän piti tiiviisti yhteyttä kolmeen tyttäreensä ja kahdeksaan lastenlapseen.

Erkki Rutanen jatkoi työtään kuolemaansa asti. Hän oli Suomen kliinisen psykologian uranuurtajia. Hänen kuolemansa myötä katkesi myös yksi viimeisiä eläviä kontakteja Suomen psykologian perustajiin.

Pertti Luukkonen
Kirjoittaja on Erkki Rutasen kollega ja ystävä.

Muistojen arkistosta