Seppo Maula

Kunnallisneuvos s. 4.2.1945 k. 25.1.2015
Seppo Maula
Seppo Maula

Kunnallisneuvos Seppo Maula kuoli 25. tammikuuta 2015 pitkäaikaisen sairauden murtamana kotonaan Kittilässä. Hän oli 69-vuotias, syntynyt Keminmaan Maulan kylässä 4. helmikuuta 1945.

Kotipaikka Kemijoen rannalla antoi vahvat eväät elämään. Vaikka opiskelu ja työ veivät muualle, siteet Maulaan säilyivät läpi elämän. Kotitilan rakennusten kunnostamisesta ja sen metsien hoidosta tuli Seppo Maulalle kunnia-asia.

Maulanelämäntyötä hallitsi kaksi asiaa: kunnalliselämä ja Lappi. Sysäys kunnallishallinnon palvelukseen tuli todennäköisesti kotoa. Isä Uuno Maula oli sodan jälkeen Keminmaan kunnansihteeri.

Suoritettuaan kunnallistutkinnon Tampereen yliopistossa vuonna 1970 Seppo Maula siirtyi Ilmajoen ja Keminmaan kautta kunnansihteeriksi Enontekiölle ja sieltä edelleen samaan tehtävään Tervolassa.

Kymmenen vuoden jakso Suomen kuntaliiton kuntatarkastajana laajensi ja syvensi Maulan ymmärrystä kunnalliselämän ja kuntajohtamisen arjesta ja haasteista. Osaaminen ja vaikutuspiiri laajenivat kauppa- ja teollisuusministeri Esko Ollilan poliittisena sihteerinä sekä kuuden vuoden työrupeamalla Lapin lääninhallituksessa.

Vuonna 1994 Maula siirtyi Lapin lääninneuvottelukunnan pääsihteerin tehtävästä kunnanjohtajaksi Kittilään. Lähtökohdat eivät olleet helpot. Kittilän työttömyysaste lähenteli 35 prosenttia, kunnan väkiluku supistui ja paine säästöihin oli kova.

Maulalla oli suuri rooli uuden nousun rakentamisessa. Etenkin Levin kehittyminen kansainväliseksi matkailukeskukseksi sekä alueen kaivostoiminnan käynnistyminen loivat perustan Kittilän kehitykselle.

Maula uskalsi hakea oppia ja esikuvia muualta. Hän ajoi päättäväisesti ja sitkeästi tärkeänä pitämiään asioita, mutta osasi myös huumorintajuisella ja toisia kunnioittavalla tavallaan voittaa kannattajia puolelleen.

On helppo yhtyä erään läheisen ystävän tokaisuun: "Seppo oli tekijöiden sukua." Hänelle Kittilän tai Lapin kehittäminen ja rakentaminen eivät olleet itsetarkoitus, vaan perimmäisenä päämääränä oli luoda kotiseudun ihmisille edellytykset hyvään elämään.

Seppo Maula siirtyi eläkkeelle vuonna 2010 ja samana vuonna hänelle myönnettiin kunnallisneuvoksen arvo.

Kaiken työn ja uurastuksen keskellä oma perhe, johon kuului kolme tytärtä, oli aina Sepon elämän ankkuri.

Esko Aho
Esa Rannila

Kirjoittajat ovat
Seppo Maulan ystäviä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta