Leonard Nimoy

Näyttelijä s. 26.3.1931 k. 27.2.2015
Leonard Nimoy
Leonard Nimoy

Näyttelijä Leonard Nimoy kuoli perjantaina 27. helmikuuta 2015 kotonaan Los Angelesissa, hänen perheensä tiedotti perjantai-iltana Suomen aikaa. Nimoy kärsi keuhkoahtaumataudista. Hän oli syntynyt 26. maaliskuuta 1931.

83-vuotiaana kuollut näyttelijä tunnettiin parhaiten Mr. Spock -hahmostaan 1960-luvun Star Trek -televisiosarjassa ja myöhemmin elokuvissa.

Tulevaisuuteen sijoittuvalla sarjalla on kulttimaine. Mr. Spock on U.S.S. Enterprise -avaruusaluksen upseeri. Suippokorvaisen puoliksi vulkanuslaisen ikimuistoisin tunnusmerkki oli tervehdys, johon kuului iskulause "elä pitkään ja menesty" (englanniksi live long and prosper, vulkaaniksi Dif-tor heh smusma).

Tunteet eivät kuuluneet Spockin repertuaariin. Hän turvautui viileään logiikkaan. Spockin ominaisuudet ovat painuneet satojen miljoonien Star Trek -katsojien mieliin – kuten hänen "sormilamautuksensa", jolla hän pystyi tainnuttamaan ihmisen hartiaseudun kosketuksella.

Nimoy paini Spockin suosion kanssa pitkään ja kirjoitti vuonna 1975 omaelämäkerran I am Not Spock ottaakseen etäisyyttä hahmoonsa. Myöhemmin hän kuitenkin hyväksyi roolinsa yhtenä scifi-maailman arvovaltaisimpana esikuvana. Nimoyn toinen omaelämäkerta I am Spock julkaistiin vuonna 1995.

Legendaarinen Spock-hahmo oli paljon muutakin kuin tv-sarjan rooli. Leonard Nimoy eli ja hengitti hahmoaan, jonka älykkyys ja inhimillisyys inspiroivat paljon enempään kuin scifi-lajityypin kukoistukseen.

Niinpä Leonard Nimoyn kuolema oli Star Trekin ystäville pienimuotoinen sokki. Niin myös ohjaaja Timo Vuorensolalle.

"Star Trek herätti nörttijenginkin 1960-luvulla, että nyt heillekin on roolimalli, jota voi ihailla", muun muassa Iron Sky -tieteiselokuvasta tunnettu Vuorensola sanoi perjantai-iltana.

"Kenenkään muun näyttelijän kuolema ei ole koskettanut yhtä paljon."

Mr. Spock poikkesi valtavirran sankareista, lihaksikkaista ja naisia hamuavista alfauroksista. Vuorensolan mukaan Spock antoi luvan olla kiinnostunut vähemmän tyypillisistä asioista.

Nimoylla on ollut selkeä merkitys Vuorensolan omassa elokuvanteossa.

"Aina, kun lähtee miettimään leffan hahmoja kysyn, kuka tässä on se Spock, se älykäs ja kiinnostava", hän kuvailee.

Vuorensola katsoi itse kaikki Star Trek -elokuvat vasta muutamia vuosia sitten. "Rykäisin kaikki kerralla", hän sanoo.

"Vanhempana osasin nähdä, kuinka isosti se on vaikuttanut siihen, mitä scifi nykyään on."

Nimoy näytteli myös elokuvissa Invasion of the Body Snatchers (Ihmispaholaiset, 1978) ja A Woman Called Golda (1982). Hän teki lukuisia ohjaustöitä. Hänen intohimojaan olivat myös runot, valokuvaaminen ja musiikki.

Erik Nyström
Heikki Aittokoski

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta