Stella Parland

Kirjailija, kriitikko, esitystaiteilija s. 25.3.1974 k. 3.2.2015
Stella Parland
Stella Parland

Teatterihistorioitsija, kriitikko, runoilija ja esitystaiteilija Stella Parland kuoli pitkäaikaiseen sairauteen Helsingissä 3. helmikuuta 2015. Hän oli 40-vuotias, syntynyt Espoossa 25. maaliskuuta 1974.

Hänen työnsä oli erityisen tunnettua ruotsinkielisessä Suomessa. Parland opiskeli Helsingin yliopistossa Pohjoismaista kirjallisuutta ja teatteritiedettä Helsingin lisäksi Bolognassa.

Parlandin yhdessä Annika Sandelinin kanssa 1999 kirjoittama läpimurtoteos Dikter om öden och döden edusti dadaistista karnevalismia.

Kirjan lisäksi runot tulivat tunnetuksi esityksinä, joissa sanoja tehostettiin näyttelemisen lisäksi runojen sisältöön liittyvällä rekvisiitalla. Runoja esitettiin Suomessa ja Ruotsissa, aina Dramatenia myöten.

Katastrofer och strofer om slummer och stoj -teoksessa käynnistyi 2003 yhteistyö kuvittaja Linda Bondestamin kanssa. Delirium – romanen om en hund vuodelta 2003, Parlandin omin sanoin "sotaromaani lapsille", edusti Tove Janssonin tunnetuksi tekemää lastenkirjan perinnettä, jossa kirja on yhtä lailla suunnattu lapsille kuin aikuisille.

Deliriumin jälkeen Parland ja Bondestam tekivät 2010 yhdessä vielä kirjan Gnatto Pakpak. Parlandin viimeinen kirja Glossarium över förgätna fejder julkaistiin Norjassa 2011.

Parland päätoimitti 2000-luvulla Ny Tidin liitteenä ilmestynyttä kirjallisuuslehti Konturia ja perusti Malin Kivelän kanssa myös kaksikielisen Plir-lehden. Kirjailija teki myös nukketeatteria Bondestamin ja muusikko Janek Öllerin kanssa. Hufvudstadsbladetiin Parland kirjoitti teatterikritiikkejä 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa. Teatterikorkeakoulussa hän opetti teatterihistoriaa.

Suomenruotsalaisella sukukartalla Parlandissa yhdistyivät Parlandien lisäksi Enckellit ja Runebergit, seikka jota Parland ahkerasti ironisoi. Jo äidinmaidossa imettiin björlingit ja monipuolinen kielitaito, joka oli yksi kirjailijan kosmopoliittisen uran kulmakivistä.

Työtehoa riitti vaikeinakin aikoina, vaikka sairaus verotti voimia. Loppuaikoinaan Parland oli mukana Runeberg-palkinnon raadissa. Se jäi hänen viimeiseksi työkseen.

Max Ryynänen
Kirjoittaja on Stella Parlandin
ystävä ja työtoveri.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta