Matti Kares

Agronomi s. 31.5.1931 k. 7.2.2015
Matti Kares
Matti Kares

Maatalouden kehittäjä ja uudistusten taustavaikuttaja, agronomi Matti Kares kuoli sairauden murtamana Vantaalla 7. helmikuuta 2015. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Eurajoella 31. toukokuuta 1931.

Kares kirjoitti ylioppilaaksi Porin suomalaisesta yhteiskoulusta 1951. Koulu vaikutti hänen elämäänsä enemmän kuin oppikoulut yleensä, kun lahjakas opettaja sai oppilaat innostumaan fysiikasta ja sen sovelluksista.

Valmistuttuaan agronomiksi vuonna 1957 Kares sai työpaikan Helsingin yliopiston Malminkartanon tutkimus- ja opetustilalta. Helsingin olympialaisten ruokahuollon tarpeisiin perustettujen kasvihuoneiden laitteiden uudelleen säätäminen tuli nuoren tutkimusagronomin tehtäväksi.

Vuonna 1962 Malminkartanon tilanhoitajaksi valitun Kareksen ohjauksessa kymmenet agronomiopiskelijat perehtyivät käytännön maatalouteen. Malminkartanossa olivat myös Maatalouskoneiden tutkimuslaitos, Vakola ja Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos. Tilanhoitaja oli keskeinen lenkki tutkimusyhteisössä. Kareksen piirustusten pohjalta kehitettiin muun muassa Suomen ensimmäinen hyvin toiminut yhdistelmäkylvökone, jonka prototyyppi siirtyi lähes sellaisenaan teolliseen sarjavalmistukseen.

Kareksen tullessa Malminkartanon tilanhoitajaksi kasvitauteja vastaan ei ollut kunnon torjunta-aineita. Hän keksi ratkaisuksi kyntää tauti-itiöitä sisältävät kasvijätteet niin syvälle, että ne eivät aivan heti tulleet saastuttamaan uutta kasvustoa.

Myös friisiläiskarjan tuominen Suomeen näkyy tälläkin hetkellä karjatiloillamme.

Työtapaturma päätti Kareksen työuran Malminkartanon tilanhoitajana 1975. Kuntoutuksen jälkeen hän aloitti uuden työuran maatalousteknologian opettajana. Aineena oli mittaus- ja säätötekniikka, joka elektroniikan ja tietotekniikan kehityksen myötä teki tuloaan myös maatalouskoneisiin. Hän paimensi huolella, että aloittelevilla tutkijoilla oli mittauksia tulkitessaan mukana terve talonpoikaisjärki.

Kares oli syvällinen osaaja puupohjaisen energian käytössä. Energiakriisin jälkimainingeissa hän kehitti niin sanotun etupesän, joka avulla tavallinen öljykattila muutettiin toimimaan hakkeella. Etupesästä tuli menestystuote. Hän kiinnitti huomiota hakkeen laatuun ja erityisesti siihen, että hakkeessa oleva vesi ei pala. Kareksen kirjoitukset maatalouteen sovelletusta energiatekniikasta toivat hänelle maataloustoimittajien myöntämän palkinnon, Tiedonjyvän, vuoden 1980 parhaasta tutkimustulosten tiedottamisesta.

Puhujana Kares osasi ottaa yleisönsä. Hänen näkyvä työuransa oli mittava, mutta ainakin yhtä merkittävä on se osa, jonka hän teki eri yhteyksissä taustavaikuttajana. Hän oli esimerkiksi metsäverotoimikunnan jäsen. Sen työn pohjalta muutettiin metsien pinta-alaverotus puun myyntiveroksi.

Asuinpaikkansa naapuristo ja ystävät muistavat Matti Kareksen avuliaana ja kätevänä remonttimiehenä sekä väsymättömänä työnjohtajana oman kotinsa pihatöissä aivan viime päiviinsä asti.

Aarne Pehkonen
Risto Järvinen
Kirjoittajat ovat Matti Kareksen työtovereita ja ystäviä.

Muistojen arkistosta