Hannes Heikura

Valokuvaaja s. 7.4.1958 k. 4.3.2015
Hannes Heikura
Hannes Heikura

Valokuvaaja Hannes Heikura kuoli viime viikolla kotonaan Helsingissä. Hän oli 56-vuotias, syntynyt 7. huhtikuuta 1958 Karvialla, Satakunnassa.

Hannes Heikura oli aikansa parhaita lehtikuvaajia. Hän työskenteli kaksikymmentä vuotta Helsingin Sanomissa ja kehitti omaperäisen tyylin, joka teki joistakin uutiskuvista suorastaan ikonisia.

Heikura etsi lehtikuvissaan täydellistä hetkeä. Sitä hakiessaan hän työskenteli mieluiten yksin, erillään muista.

Heikura ei ollut luonteeltaan reportaasien kuvaaja vaan haki yhtä yksittäistä kuvaa, jota tavallisesti vielä kuvankäsittelyllä pelkisti ja dramatisoi.

Ehkä tunnetuin hänen lehtikuvistaan esitti Mika Myllylää harjoitussuollaan Tervanevalla. Uupunut hiihtäjä tuo mieleen kristushahmon.

Heikura oli romantikko, mutta silti häntä kiehtoivat päiväkohtaiset uutisaiheet. Hän viihtyi siellä, missä tapahtui. Hän lähti mielellään urheilukilpailuihin ottamaan oman, heikuramaisen kuvan.

Sen vuoksi hän myös suhtautui joka ainoaan uutiskeikkaan antaumuksella, suorastaan ankarasti.

Heikura palkittiin suurin piirtein niin usein kuin mahdollista. Hänet valittiin Vuoden lehtikuvaajaksi neljästi, hän voitti Fotofinlandian vuonna 2008 ja otti useita kertoja Vuoden lehtikuvan. Suomen Kuvalehden journalistipalkinto hänelle myönnettiin vuonna 2006. Palkinto on annettu vain kerran aikaisemmin valokuvaajalle.

Heikura jätti lehtityön vuonna 2010. Sen jälkeen häneltä valmistui kaksi näyttelyä Dark Zone (2011) ja We Walk Alone (2013). Molemmat saivat runsaasti kiitosta ja laajalti huomiota.

Kuvat olivat mustavalkoisia ja suurikokoisia, ja ne oli otettu Helsingin keskustan kaduilla. Niiden musta oli syvää ja valo jyrkkää.

Kohteet olivat yksinäisiä hahmoja kaupunkimiljöössä.

Heikura jatkoi saman aihepiirin kuvaamista, ja hänet nähtiin usein kameroineen kadulla Helsingin Kampissa. Hän oli juuri saamassa valmiiksi trilogian kolmannen näyttelyn.

Siinä oli tarkoitus olla mukana myös väriä: mustan oheen oli tullut syvää punaista.

Heikuralla oli näyttelylle hänelle tyypillisen romanttinen nimi valmiina: The End of The Road.

Työ jäi häneltä kesken, mutta se on tarkoitus saattaa loppuun.

Joitakin tulevan näyttelyn kuvista ehti ilmestyä Helsingin Sanomien sunnuntaisivujen jutussa Yksinäisyys on yhä arvoitus 23. maaliskuuta 2014.

Nämä sivut ovat juuri saaneet hopeapalkinnon arvostetussa Best of News Design -kilpailussa. Kansainvälinen tuomaristo oli pitänyt kuvia "uskomattoman emotionaalisina".

Pimeys ei jättänyt Hannes Heikuraa rauhaan. Se pelotti ja kiehtoi häntä. Hän muisteli lapsuuden syvää pimeää maaseudulla, sellaista oikeaa pimeää, jota kaupunkilaiset harvoin kohtaavat.

Hän arveli kipeän suhteensa pimeään tulevan lapsuuden peloista.

Näyttelyissä saattoi nähdä, miten Heikuran kuvien musta vaikutti melkein kolmiulotteiselta – siihen olisi saattanut astua sisään.

Koska Heikuran kuvat olivat niin mustia ja pimeitä, moni luuli hänen viihtyvän varjoissa, mutta hän arveli asian olevan juuri päinvastoin: hän yritti löytää pimeästä edes jonkin valon. Hallita pimeää, ettei se hallitsisi häntä.

"En tiedä, mitä siellä pimeässä on, enkä haluakaan tietää", hän sanoi.

Heikura pukeutui mustiin, aina. Hän hymyili harvoin, eikä koskaan valokuvissa.

Kahden viimeisen näyttelyn kuvissa valo on häikäiseviä keiloja ja välähdyksiä. Kuvien aurinko ei lämmitä.

Maailma jää pimeäksi ja kylmäksi. Valo nähdään kuin viimeistä kertaa.

Ihmiset Heikuran kuvissa ovat maailmaan heitettyjä, yksin ja etäällä toisistaan.

Sekin kuului Heikuran maailmankuvaan, jossa onnen hetki oli lyhyt ja katoava. Hänen huomionsa kiinnittyi suruun, joka seuraa jokaista onnen hetkeä, ennemmin tai myöhemmin.

Koska Heikura etsi valoa, hän ei pitänyt syksystä ja valon katoamisesta.

Kevät oli hänestä parasta aikaa. Silloin valo palaa, se on kirkasta ja tulee matalalta.

Ilkka Malmberg

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta