Sam Simon

Ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja s. 6.6.1955 k. 8.3.2015
Sam Simon
Sam Simon

Animaatiosarja Simpsonien kehittäjiin kuulunut ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Sam Simon kuoli 8. maaliskuuta 2015 Los Angelesissa, jossa oli syntynyt 6. kesäkuuta 1955. Hän sairasti neljättä vuotta paksusuolen syöpää, johon hänen piti kuolla kuudessa kuukaudessa.

Simpsonit-sarja henkilöityy yhä piirtäjä ja käsikirjoittaja Matt Groeningiin, mutta sen tekeminen oli ja on ennen kaikkea tiimityötä. Groeningin ohella ydinryhmään kuuluivat sarjan esimuodosta alkaen Sam Simon ja James L. Brooks, jotka mainitaan yhä Simpsonit-jakson alkuteksteissä.

Työtoverit ovat luonnehtineet käsikirjoittajien ryhmää alussa johtanutta Simonia ihmiseksi, joka loi Simpsonien tarinalliset kehykset ja kehitti siitä piirrossarjan, josta kasvoi ennen kokematon kaupallinen ja kulttuurinen ilmiö.

Psykologiaa Stanfordin yliopistossa opiskellut ja pilapiirtäjänä aloittanut Simon ei ollut tv-alalla ensikertalainen. Ennen Simpsoneita hän oli tekemässä useita animaatiosarjoja sekä vaikutti käsikirjoittajana ja tuottajana muun muassa komediasarjoissa Taxi (1978–83) ja Cheers (1982–93), josta sai alkunsa Frasier-sarja.

Groeninginkanssa hankauksiin ajautunut Simon teki Simpsoneita vain neljä kautta 1991–1993, mutta onnistui neuvottelemaan sopimuksen, joka takasi hänelle tekijänoikeuskorvauksia arviolta 20–30 miljoonaa dollaria vuodessa kuolemaan saakka.

Simpsonien jälkeen Simon työskenteli ohjaajana ja konsulttina useissa tv-sarjoissa, pelasi pokeria, keräsi kuvataidetta ja juonsi radio-ohjelmaa. Suurimmaksi osaksi hän keskittyi kuitenkin miljoonien lahjoittamiseen – toisten hyväksi, hyväntekeväisyyteen.

Erityisen tärkeitä Simonille olivat koirat ja viime vuosina myös valaat. Eläinten oikeuksia puolustavan Peta-järjestön päämaja on nimetty hänen mukaansa, kuten ympäristöjärjestö Sea Shepherdin neljäs alus.

"Minä olen vain yksi tyyppi Beverly Hillsistä, jota lykästi", hän esitteli itsensä Twitterissä.

Harri Uusitorppa

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta