Tapani Kurki

Verkko-osaaja, yrittäjä s. 15.1.1946 k. 3.2.2015
Tapani Kurki
Tapani Kurki

Verkko-osaajaTapani Kurki kuoli äkillisesti Morairassa Espanjassa 3. helmikuuta 2015. Hän oli 69-vuotias, syntynyt Nastolassa 15. tammikuuta 1946.

Kurjen perhe muutti 1949 Hollolan Hankaan kylään, josta isä osti maatilan. Pihapiirissä urheiltiin kaikkia mahdollisia lajeja, eikä Tapani tahtonut antaa periksi isommilleenkaan. Hän aloitti radioharrastuksensa jo 10-vuotiaana. Pian rakenteluun liittyi dx-kuuntelu, jossa kuunneltiin lyhytaaltoasemia ympäri maailman ja lähetettiin niille kuuluvuustietoja. Murrosikäisenä hän rakenteli soittoharrastustaan varten vahvistimia. Lukiossa Kurki johti Lahden Lyseon radiokerhoa ja päätti, että radiotekniikasta tulee hänen ammattinsa.

Ylioppilaaksi Kurki pääsi 1966. Hänen kirjoittamansa ylioppilasaine Kipinästä maailman valtiaaksi – sähkön satavuotinen valtakausi, pääsi Suomalaisen Kirjallisuuden seuran julkaisemaan Valioaineita-kirjaseen.

Tietokonealalla hän aloitti Nokian Kaapelitehtaalla 1968. Säännölliset tulot mahdollistivat myös uudet koko loppuelämän jatkuneet harrastukset, purjehduksen ja autoilun.

1972 työnantajaksi vaihtui Hewlett Packard, jonka Kurki nimesi korkeakoulukseen. Siellä hän pääsi asentamaan ja huoltamaan suuria prosessitietokoneita. Pian hän pääsi myös esittelemään ja myymään aikaisemmin huoltamiaan koneita. Kauppa kävi, sillä hän tunsi myytävänsä viimeisen päälle. Tietokonetekniikkaa maahantuovassa Jertecissä hänen vastuullaan olivat tietotekniikkaosasto ja tietoliikenne.

Reitittimet tulivat tutuksi ruotsalaisen Datatimen leivissä. Tampereen teknillisen korkeakoulun Funet-tiimi halusi Ciscon reitittimen eli tietoverkkoja yhdistän laitteen. Kerrotaan, että Kurki soitti silloin vielä pieneen kalifornialaiseen yritykseen nimeltä Cisco: "Hello, I'm Tapani Kurki from Finland, and I'll buy some routers of you."

Soiton seurauksena ensimmäinen Ciscon reititin tuli Suomeen. Funet halusi niitä lisää, mutta Datatime ei niihin uskonut, joten Kurki perusti oman yrityksen, Santa Monica Softwaren, Espoon Olariin 1988.

Kurjen yritys toteutti Ciscon tuotteilla Euroopan ensimmäiset nopeat atm-verkot Seinäjoelle ja Telecom Finlandille 1990–1991. Hän myi yrityksensä Cygatelle ja muutti Tallinnaan 2000. Kolme vuotta myöhemmin hän osti Cygaten Baltian toiminnot ja perusti uuden firman, Santa Monica Networksin, joka laajeni Suomeen.

Muistan Tapanin aurinkoisena ja rentona. Hän oli visionääri, joka uskoi asiaansa ja osasi ennustaa verkkojen valtavan kehityksen.

Juhani Kurki
Kirjoittaja on Tapani Kurjen isoveli.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta