Eino Uusitalo

Ministeri s. 1.12.1924 k. 19.3.2015
Eino Uusitalo 1924-2015
Eino Uusitalo 1924-2015

Pitkäaikainen keskustavaikuttaja, ministeri Eino Uusitalo kuoli 19. maaliskuuta 2015 Ähtärissä. Hän oli 90-vuotias, syntynyt 1. joulukuuta 1924 Soinissa.

Eino Uusitalo oli presidentti Urho Kekkosen uskollinen tukija, jonka toiminnalla oli suuri merkitys varsinkin Kekkosen kauden lopulla.

Uusitalo oli Kalevi Sorsan ja Mauno Koiviston hallitusten sisäministerinä vuosina 1977–1982, jolloin Kekkosen terveydentila heikkeni ja lopulta tämä joutui jäämään sivuun presidentin tehtävistä syksyllä 1981.

Silloin pääministeri Mauno Koivisto siirtyi hoitamaan presidentin tehtäviä, ja vt. pääministeriksi nousi Eino Uusitalo, joka oli vuodesta 1979 ollut hallituksessa pääministerin varamies.

Uusitalo johti tammikuussa 1982 presidentin valitsijamiesten kokousta, jossa Koivisto valittiin uudeksi tasavallan presidentiksi.

Vallan vaihto oli merkittävä hetki poliittisessa historiassa, ja siihen päättyi myös Uusitalon pitkä ura. Hän ei asettunut enää ehdolle eduskuntaan, jossa hän oli ollut vuodesta 1955.

Uusitalo oli koulutukseltaan agrologi ja maanviljelijä Lehtimäellä Etelä-Pohjanmaalla. Kotiseudullaan Uusitalo oli kiistelty henkilö, sillä hän kuului Kekkosta tukeneeseen K-linjaan.

Kekkoslainen ryhmä ei ollut järin suosittu Etelä-Pohjanmaalla, jossa suhtauduttiin epäluuloisesti Neuvostoliittoon ja myös Kekkoseen.

Ankarin kiista syntyi syksyllä 1974, kun Uusitalo ehdotti, että välirauhan solmimispäivästä tehtäisiin "toinen itsenäisyyspäivä". Hän myönsi sittemmin tehneensä pahan virheen ja loukanneensa suomalaisten tunteita.

Myös puoluetoverit paheksuivat Uusitaloa, ja hänet syrjäytettiin eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta.

Kekkonenkin suuttui Uusitalon ehdotuksesta, mutta presidentti antoi myöhemmin hänelle anteeksi ja nosti sisäministeriksi.

Uusitalolla oli myös Veikkauksen hallinnossa johtajan vakanssi, jota hän ennätti hoitaa poliittisen uran jälkeen vielä muutaman vuoden ennen kuin siirtyi eläkkeelle ja asettui asumaan kotiseudulleen Lehtimäelle.

Unto Hämäläinen

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta