Mauno Valkeinen

Kultaseppä s. 12.1.1930 k. 25.2.2015
Mauno Valkeinen
Mauno Valkeinen

Kultaseppä, olympiauimari  Mauno "Manu" Valkeinen kuoli 25. helmikuuta 2015 Helsingissä. Hän oli 85-vuotias, syntynyt 12. tammikuuta 1930 Jämsänkoskella, josta muutti kolmevuotiaana Helsinkiin.

Valkeinen kohosi nopeasti vapaauimareittemme ykköseksi ja piti hallussaan useita piirin, TUL:n ja Suomen mestaruuksia ja ennätyksiä. Hän oli olympiajoukkueessa kotikisoissamme 1952. Hän kilpaili sekä henkilökohtaisessa sadan metrin vapaauinnissa että viestijoukkueessa. Vaikka uinti kilpailumielessä loppui 1950-luvun puolivälissä, se jatkui harrastuksena ja kuntoiluna koko loppuelämän.

Varsinainen työura alkoi kultasepän opissa Veljekset Sundqvistilla vuonna 1945. Muutaman kuukauden työskentelyn jälkeen hän irtisanoutui ja lähti isänsä kanssa mottimetsään.

Palo jalometallien pariin oli kuitenkin olemassa ja 1946 hän aloitti uudelleen kultasepänopissa kultaseppämestari Paavo Kosken verstaalla Vuorikadulla. Sekin meinasi jäädä lyhyeksi, kun hän ensimmäisenä päivänä meni töihin silmä mustana. Koski oli ihmetellyt työnjohtajalleen, että mikähän hamppari tänne on tullut. Syy mustaan silmään oli Valkeisen nyrkkeilyharrastus ja edellisen illan harjoitukset.

Vuonna 1954 Valkeinen siirtyi kultasepäksi Westerback-yhtiöön. Pari ensimmäistä vuotta hän teki korjaustöitä, sen jälkeen kuutisen vuotta rannerenkaita. Vuoteen 1976 hän toimi Westerbackin pintakäsittelyosaston työnjohtajana.

Omanyrityksen, Manu-Korun, Valkeinen perusti Helsinkiin 1976. Westerbackin tuotanto siirtyi samana vuonna Hämeenlinnaan, mutta Valkeinen ei halunnut muuttaa perheineen pois Helsingistä. Omassa yrityksessä hän korjasi koruja ja suunnitteli tilauskoruja.

Kultasepänalan ihmisten hyvin tuntema Valkeinen oli arvostettu, luotettu ja tottunut hyvinkin erikoisiin töihin. Yksi niistä oli tv-arvonnassa käytettävien lottopallojen tekeminen täsmälleen samanpainoisiksi. Toinen oli artisteille levyjen myynnistä tehtävät kulta-, timantti- ja platinalevyt.

Veneilyoli hänelle tärkeä harrastus vuosikymmenien ajan. Varsinkin eläkkeelle jäämisen jälkeen saattoi lähes koko kesä vierähtää saaristossa vaimon ja lastenlasten kanssa. Talvisin harrastus jatkui purjelaivojen pienoismalleja rakentamalla. Kultasepän tarkkuus ja kädentaito olivat tallella. Vuoden 2002 lopulla hän 73-vuotiaana purjehti koululaiva Helenalla Atlantin yli, Las Palmasista Barbadokselle.

Valkeisella oli hyvä sävelkorva. Hän soitti korvakuulolta haitaria, sähköurkuja ja huuliharppua.

Hän oli ennakkoluuloton uusien asioiden suhteen. Täytettyään 70 hän toteutti poikavuosien haaveen ja osti elämänsä ensimmäisen moottoripyörän. Eikä mitään mopoa, vaan 650 kuutioisen Yamahan, johon kertyi vuosittain tuhansia kilometrejä, Ruotsin etelärannikkoa myöten.

Eero Valkeinen
Kirjoittaja on Mauno Valkeisen poika.

Muistojen arkistosta