Aune Jääskinen

Professori s. 21.1.1932 k. 26.2.2015
Aune Jääskinen
Aune Jääskinen

Professori

Aune Jääskinen (o.s. Piiroinen) kuoli lyhyen sairauden jälkeen 26. helmikuuta 2015. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Liperissä 21. tammikuuta 1932.

Piiroisen isä oli ortodoksi ja äiti luterilainen, ja lapset kasvatettiin isän uskonnon mukaan. Kulttuurien hedelmällinen kohtaaminen onkin yksi Jääskisen elämää määrittävä piirre.

Jääskinen aloitti yliopisto-opinnot Helsingissä tavoitteenaan kulttuuritoimittajan ammatti. Hän opiskeli pääaineinaan estetiikkaa ja nykykansain kirjallisuutta ja sivuaineena muun muassa taidehistoriaa. Taidehistorian professori Lars Pettersson otti Jääskisen ikonitutkijaksi, sillä hänen mukaansa Jääskinen oli riittävän riippumaton ja rohkea.

Jääskisen englanninkielinen väitöskirja (1971) Konevitsan Jumalanäidin vaiheista ja alkuperästä oli uraauurtava, monitieteinen työ: hän sovelsi tutkimuksessa taidehistorian perinteisten lähestymistapojen lisäksi myös uusia teknisiä menetelmiä, kuten röntgentutkimusta ja kemiallisten näytteiden analyysia.

Aiemmin 1390-luvulle sijoitetun ikonin ikä nuoreni runsaalla sadalla vuodella.

Jääskinen oli siirtynyt 1967 Kalevalaisten naisten toiminnanjohtajan tehtävästä ortodoksian laitoksen assistentiksi Helsingin yliopistoon. Väitöskirjan jälkeinen tutkimus koski toisen maailmansodan aikana kadonnutta Tihvinän Jumalanäidin ikonia. Se löytyi lopulta Chicagosta. Ikonin retket maailmalla päättyivät 2004, jolloin se palautettiin kotiinsa Tihvinään. Jääskinen oli paikalla kunniavieraana.

Kun Jääskisen ura vuodesta 1984 jatkui taidemuseon johtotehtävien parissa, hän säilytti silti tiiviit yhteydet yliopistoon. Luentosalit pullistelivat, kun Jääskinen piti kuuluisaksi muodostuneita taidehistorian luentosarjojaan. Hänen asiantuntemustaan ikonitaiteen tutkijana tarvittiin usein, kun selvitettävänä oli vaikkapa tullin haaviin jääneitä tuntemattomia ikoneita.

Suomen Taideakatemian näyttely- ja tiedotusosaston johtajan tehtävästä 1984–90 hän siirtyi museonjohtajaksi Ulkomaisen taiteen museoon Sinebrychoffiin. Museonjohtajan tehtävässä Jääskisen sinnikkyydestä ja huumorintajusta oli usein hyötyä, kun tulevista näyttelyistä käytiin tiukkoja neuvotteluja.

Jääskinen jäi eläkkeelle museonjohtajan virasta 1996. Eläkkeellä hän säilytti yhden luottamustehtävän kuolemaansa asti: Suomen Bysanttikomitean puheenjohtajuus.

Ystävät ja työtoverit muistavat Aune Jääskisen itsenäisenä, oman tien kulkijana, joka tarttui haasteisiin pelottomasti ja ilman ennakkoluuloja. Vahva empatiakyky ja oikeudenmukaisuuden kunnioittaminen olivat hänen elämänsä perusaineksia.

Päivi Salmesvuori
Ira Westergård
Kirjoittajat ovat Aune Jääskisen ystäviä.

Muistojen arkistosta