Paavo Jääskeläinen

Professori s. 19.1.1931 k. 15.2.2015
Paavo Jääskeläinen
Paavo Jääskeläinen

Professori Paavo Jääskeläinen kuoli 15. helmikuuta 2015 Espoossa. Hän oli 84-vuotias, syntynyt Kiteellä 19. tammikuuta 1931.

Jääskeläinen valmistui Teknillisestä korkeakoulusta diplomi-insinööriksi 1955, tekniikan lisensiaatiksi 1960 ja väitteli tohtoriksi 1963.

Jääskeläinen toimi VTT:n tutkimusinsinöörinä 1954–960 ja Helvarin tv-laboratorion johtajana 1960–1962. Vuosina 1962–1967 hän oli Suomen kaapelitehtaassa/Nokialla tutkimuksen johtotehtävissä. Jääskeläinen nimitettiin Teknillisen korkeakoulun sovelletun elektroniikan professoriksi 1967. Tässä tehtävässä hän työskenteli eläkkeelle siirtymiseensä, vuoteen 1994 asti.

Teknillisen korkeakoulun sovelletun elektroniikan professorina Jääskeläinen koulutti huomattavan määrän alan diplomi-insinöörejä ja loi siten vahvan pohjan Suomen elektroniikkateollisuuden nousulle.

Hän antoi myös alan jatkokoulutusta järjestämällä vuosittain vaihtuvista, huolellisesti harkituista ja aikaansa edellä olevista aiheista lisensiaattiseminaareja. Niihin osallistui korkeakoulussa olevien jatko-opiskelijoiden lisäksi monia alan teollisuudessa työskenteleviä diplomi-insinöörejä. Jääskeläisen omia tutkimusalueita olivat näyttöjärjestelmät ja elektroniikan instrumentointi.

Jääskeläinen oli vuonna 1969 perustetun Lääketieteellisen fysiikan ja tekniikan yhdistyksen perustajajäsen. Hän aloitti jo 1960-luvulla lääketieteellisen tekniikan koulutuksen. Siihen sisältyivät kurssit muun muassa fysiologiassa, lääketieteellisessä fysiikassa ja biotekniikan instrumentoinnissa. Kurssien opettajia hän sai Helsingin yliopistosta ja Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Maalaus oli Jääskeläiselle rakas harrastus. Hän maalasi esimerkiksi herkkiä luontoaiheisia akvarelleja. Hänen akvarellejaan oli esillä Tapiolan kirkossa, jossa hän vietti 70-vuotissyntymäpäiviään. Jokainen syntymäpäiville osallistunut kutsuvieras sai häneltä lahjaksi yhden akvarellin.

Jääskeläinen harrasti myös palveluskoiria. Hänellä oli kaikkiaan kolme komeaa ja kunnioitusta herättävää dobermannia. Ensimmäinen niistä oli niin lahjakas ja hyvin koulutettu, että se voitti kolme kertaa Suomen mestaruuden palveluskoirien viestikilpailuissa.

Maatalon poikana Paavo Jääskeläinen rakasti luontoa. Metsissä samoilu oli hänelle erityisen arvokasta. Siihen oli erinomaiset mahdollisuudet Kirkkonummelta, lähes tiettömien taipaleiden päästä hankitulla vapaa-ajan asunnolla.

Jaakko Malmivuo
Raimo Sepponen
Kirjoittajat ovat Paavo Jääskeläisen kollegoita ja ystäviä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta