Tomas Tranströmer

Kirjailija, runoilija s. 15.4.1931 k. 26.3.2015
Tomas Tranströmer
Tomas Tranströmer

Ruotsin kansainvälisesti arvostetuin nykykirjailija, 83-vuotias runoilija Tomas Tranströmer kuoli 26. päivänä maaliskuuta 2015 Tukholmassa nopeasti edenneeseen sairauteen. Kiistaton maailmanmaine näkyy siinäkin, että jo vuonna 1990 osin halvaantuneen Tranströmerin runoja on käännetty yli 60 kielelle. Kovin moni toisen maailmansodan jälkeen uransa tehnyt runoilija ei yllä vastaaviin käännöslukuihin. Mittava ura sai kruununsa vuonna 2011, kun 83-vuotiaana menehtyneelle tukholmalaisrunoilijalle myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto. Hän katkaisi 14 vuotta kestäneen runouden kuivan kauden palkinnonjaossa. Historiaa hän teki siinäkin, että edellisen kerran Nobelin kirjallisuuspalkinto oli mennyt ruotsalaiskirjailijalle vuonna 1974.

"Suurenmoista on tuntea miten runoni kasvaa/ sitä mukaan kuin itse kutistun./ Se kasvaa, se ottaa minun paikkani./ Se tunkee minut sivuun", Tranströmer kirjoitti runossa Aamulintuja vuonna 1966.

Nyt kuolema on työntänyt hänet elämältä sivuun.

Oikeanpuoleisen halvaantumisen lisäksi myös afasiasta kärsinyt Tomas Gösta Tranströmer syntyi 15. päivänä huhtikuuta 1931 Tukholmassa. Hänen isänsä oli toimittaja, äiti taas kansakoulunopettaja. Vanhemmat erosivat, kun Tomas Tranströmer oli vasta hiljan täyttänyt kolme vuotta. Hän jäi asumaan äitinsä kanssa.

Lapsena hän oli kiinnostunut luonnosta ja erityisesti hyönteisistä, ei niinkään kirjallisuudesta.

"Minulla ei ollut kunnon suhdetta runoihin ennen kuin teini-ikäisenä", hän on tunnustanut.

Hänen lapsuusajan hyönteiskokoelmansa oli esillä näyttelyssä Ruotsin kansallismuseossa viitisen vuotta sitten. Hän on saanut kiinnostuksestaan hyönteisiä kohtaan muitakin huomionosoituksia. Ruotsalaistutkijat nimesivät Gotlannista löydetyn uuden koppakuoriaislajin Tranströmerin mukaan runoilijan täyttäessä 80 vuotta.

Hänen toinen suuri intohimonsa oli musiikki. Halvaantumisen jälkeen hän jatkoi pianon soittamista ja etsi sävellyksiä, jotka oli kirjoitettu vasemmalle kädelle. Musiikilla on myös vahva asema hänen runoudessaan. "Kaikki matkalla kohti säveltä C./ Värisevä kompassi, jonka suunta on C./ Tunti kipujen yläpuolella./ Kevyttä!"

Hänen mielestään runouden on muokkannuttava orgaaniseksi kokonaisuudeksi samalla tavoin kuin sävellyksen.

Monien kansainvälisesti arvostettujen runoilijoiden kanssa tiivistä kirjeenvaihtoa käynyt Tomas Tranströmer kävi Södra Latinin lukion Tukholmassa Södermalmilla ja valmistui Tukholman yliopistosta vuonna 1956, pääaineinaan kirjallisuudenhistoria ja psykologia. Hän työskenteli Tukholman yliopiston soveltavan psykologian laitoksella vuosina 1957–1960 ja Roxtunan nuorisovankilan psykologina 1960–1965. Sen jälkeen hän teki töitä Västmanlandin läänin työmarkkinalaitoksella, jossa hän kuntoutti työelämästä syrjäytyneitä nuoria.

Toistakymmentä kokoelmaa julkaisseen Tomas Tranströmerin kirjalliseen lähipiiriin kuuluivat esimerkiksi Robert Bly ja Seamus Heaney. Amerikkalaiset kriitikot pitivät häntä Skandinavian Robert Frostina. Blyn ja Tranströmerin kirjeenvaihto on koottu kirjaksi Air mail: brev 1964–1990 vuonna 2001.

Tomas Tranströmer debytoi vuonna 1954 runokokoelmalla 17 dikter, jolla hän nousi kertaheitolla uuden ruotsalaisen runouden ylistetyksi kärkinimeksi. Virolainen runoilija ja esseisti Jaan Kaplinski on korostanut, että Tranströmer onnistuu luomaan runoudessaan toimivan synteesin, jossa moderni kohtaa saumatta perinteen ja luonto taiteen. Vahvasti ladatut kielikuvat avaavat väylän toiseen todellisuuteen.

Ankkuroituminen modernismiin näkyy siinä, että Tranströmer mieluummin karsii ilmaisua kuin rikastaa sitä. Hän on todennut sarkastisesti, että kirjoittaessaan hän tuntee itsensä pyöröoveen juuttuneeksi ihmiseksi, jolla on käsissään liian monta matkalaukkua.

Perille pääsee vain keventämällä kuormaa.

Jukka Petäjä

Muistojen arkistosta