Pertti Oksa

Yrittäjä s. 24.4.1957 k. 4.3.2015
Pertti Oksa
Pertti Oksa

Yrittäjä Pertti Oksa kuoli vaikeaan sairauteen kotonaan Mikkelissä 4. maaliskuuta 2015. Hän oli 57-vuotias, syntynyt 24. huhtikuuta 1957 Mikkelissä.

Oksa rakensi yli 30 vuotta kestäneen yrittäjäuransa aikana merkittävän ravintolaketjun syntymäkaupunkiinsa. Hän oli myös pienpanimotoiminnan edelläkävijöitä Suomessa ja vaikutti vahvasti suomalaiseen olutkulttuuriin.

Oksa oli synnynnäinen yrittäjä. Jo pikkupoikana hän tienasi taskurahansa myymällä nurmikon leikkuuta ja auton pesua naapureille. Työntekijöiksi hän palkkasi kavereitaan. Valmistuttuaan Kuopion hotelli- ja ravintolakoulusta Oksa työskenteli lyhyen ajan toisen palveluksessa ennen siirtymistä äitinsä perustaman ravintolan yrittäjäksi.

Ahkera ja idearikas yrittäjä laajensi yrityksensä lähes kymmenen ravintolan ketjuksi parissa vuosikymmenessä.

Oksa ennakoi suomalaisten kiinnostuksen olutkulttuuriin ja uusiin makuihin. Hän lähti ensimmäiselle Suomessa järjestetylle pienpanimoyrittäjäkurssille 1995. Ensimmäisen 200 litran oluterän Oksa valmisti olutravintolassaan samana vuonna. Tässä vaiheessa hän oli jo saanut alan ammattilaisilta vuoden olutkrouvarin tittelin.

Oksa laajensi tuotantoaan hankkimalla lappeenrantalaisen Saimaan Panimon omistukseensa 2002 sekä avasi Helsingissä Bruuveri-panimoravintolan 2006.

Oksan yrityksen kehittämät oluet menestyivät testeissä. Isot harppaukset koettiin Hartwallin kanssa solmitun jakelusopimuksen ja HS:n oluttestin (2012) voiton myötä.

Oksa oli väsymätön itsensä ja yritystensä kehittäjä. Hän matkusteli paljon ja tutustui ravintoloihin ja panimoihin ulkomailla. Oksa toimi myös toimialojensa liitoissa hallitustehtävissä ja yrittäjäjärjestöissä.

Oksa valittiin Mikkelin kaupunginvaltuustoon 2004. Hän oli myös kokoomuksen kunnallisjärjestön ja piirijärjestön puheenjohtaja sekä puoluehallituksen jäsen. Kunnallispolitiikassa Pertti Oksa oli rakentavana ihmisenä myös muiden puolueiden arvostama luottamushenkilö. Hänen usein käyttämänsä sanonta kuului: "Puhumallahan ne asiat selviää."

Pertti Oksa toimi myös teknisen lautakunnan puheenjohtajana ja kaupunginhallituksen jäsenenä. Viimeksi mainituissa tehtävissä hän vaikutti vahvasti Mikkelin toriparkin rakentamiseen ja palkitun ydinkeskustan ilmeeseen.

Lasse Miettinen
Kirjoittaja on Pertti Oksan ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta