Annamaija Kataja

Toimittaja s. 3.12.1930 k. 28.2.2015
Annamaija Kataja
Annamaija Kataja

Toimittaja Annamaija Kataja (os. Mäkinen) kuoli Antibesin sairaalassa Ranskassa 28. helmikuuta 2015 pitkäaikaiseen sairauteen. Hän oli 84-vuotias, syntynyt 3. joulukuuta 1930 Helsingissä.

Lehtinaisen ura alkoi varhain. 16-vuotiaana Kataja jätti Kuopion tyttölyseon lukion kesken ja hakeutui töihin Savon Sanomiin. Ensimmäinen avioliitto vei hänet Hämeenlinnaan ja Hämeen Kansan toimittajaksi, ja toinen avioliitto Heikki Katajan kanssa Helsinkiin ja Apu-lehteen vuonna 1957.

Avun puoliboheemi, rento ja vauhdikas ympäristö sopi hyvin Katajan temperamentille. Toimituksesta tuli koti ja päinvastoin. Toimittaminen oli elämäntapa.

Lukuisissa sitseissä Katajan musikaalisuus pääsi oikeuksiinsa. Hän osasi ulkoa niin aariat, kupletit kuin sota-ajan propagandalaulutkin. Pressiklubissa hänen on kuultu viheltävän osia Sibeliuksen viulukonsertosta täysin puhtaasti.

Katajan ammattitaitoa kuvaa päätoimittaja Pauli Myllymäen turhautunut puuskahdus, josta Juha Numminen kertoo A-lehdistä kirjoittamassaan historiikissa. "Sinä olet niin lahjakas likka, etten osaa muuta neuvoa kuin tämän: kirjoita aina niin kuin sydämes käskee."

Niin Kataja tekikin. Korkeatasoisista, inhimillisistä ja kantaaottavista reportaaseista tuli tavaramerkki. Hänestä tuli esikuva monelle nuorelle naistoimittajalle sekä journalismin tutkijoiden lempihaastateltava.

Kataja teki tv-ohjelmia, radiopakinoita ja toimitti kirjoja lehtityön ohessa. Hän oli mukana neuvoteltaessa aikakauslehden toimittajien liittymisestä työehtosopimuksen piiriin.

Kataja siirtyi reportteriksi Jaana-lehteen 1974 ja muutaman vuoden kuluttua päätoimittajaksi. Jaana myytiin 1979 A-lehdille ja Kataja jäi kymmeneksi vuodeksi hoitamaan eri tehtäviä Lehtimiesten lehdissä. Niinä aikoina hän julkaisi kirjat Maan Isät ja Suomen Lotat.

Kataja jäi eläkkeelle 1992. Hän muutti miehensä Heikki Myllön kanssa Etelä-Ranskan Antibesiin. Hän piti tiiviisti yhteyttä lapsiinsa ja heidän perheisiinsä, ystäviinsä ja seurasi tarkasti Suomen tapahtumia.

Kotimaa oli rakas: "Palmut ovat kauniita, mutta mikään ei voita suomalaista mäntyä", hän sanoi usein.

Annamaija Kataja oli ensimmäinen nainen ja ensimmäinen aikakauslehden toimittaja, jolle myönnettiin valtion journalistipalkinto vuonna 1994.

Elina Simonen
Kirjoittaja on Annamaija Katajan työtoveri ja ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta