Samuli Mansikka

Vuorikiipeilijä s. 28.7.1978 k. 24.3.2015
Samuli Mansikka
Samuli Mansikka

Vuorikiipeilijä Samuli Mansikka kuoli 24. maaliskuuta 2015 Nepalin Annapurna-vuorella 36-vuotiaana. Hän putosi 7 000 metrin korkeudessa vuoren rinnettä alas. Samassa turmassa kuoli nepalilainen Pemba Sherpa.

Mansikka oli syntynyt 28. heinäkuuta 1978 Helsingissä.

Mansikka oli Suomen tunnetuin aktiivivuorikiipeilijä. Kansainvälisissä kiipeilijäpiireissä hänestä suunnitellaan jo kirjaa, dokumenttia ja Mansikan nimeä kantavaa säätiötä.

Hän oli Suomen Alppikerho ry:n pitkäaikainen puheenjohtaja, ja Nepalin suurlähettiläs oli kutsunut Mansikan Nepalin hyvän tahdon lähettilääksi.

Mansikka ehti saavuttaa kymmenen yli 8 000 metriä korkean vuoren huippua, viimeisenä Annapurnan. Kaikkiaan "kasitonnisia" on maailmassa 14.

Mansikan tunteneet muistavat hämmästyttävän elämänmyönteisen ihmisen. Lukemattomia ovat ne tarinat, joissa hän auttoi ihmisiä erilaisissa tilanteissa. Hän oli aina kiinnostunut muista ihmisistä.

Ammatikseen Mansikka toimi vaellus- ja kiipeilymatkojen oppaana. Suhde luontoon oli syntynyt jo varhaisessa lapsuudessa Espoossa.

Vähän alle kolmevuotiaana hän ilmoitti isovanhempiensa luona haluavansa "mennä metsään". Mansikka nousikin talon takana olleelle kalliolle ja nosti kätensä ylös juhlistamaan "vuoren" huipulle pääsyä.

Samalla tarmolla ja innokkuudella hän kiipesi aikuisena oikeita vuoria eri puolilla maailmaa. Mansikka oli kokenut ja huolellinen kiipeilijä.

Perhokalastus oli toinen rakas harrastus, johon syntyi intohimo jo teini-iässä Lapin-vaelluksilla. Myös musiikilla oli tärkeä osa hänen elämässään. Mansikka oli innokas metallimusiikin kuuntelija, ja hän osasi soittaa kitaraa ja rumpuja.

Kotona Helsingissä Mansikka oli sosiaalinen city-ihminen, luonnossa hän halusi usein olla yksin. Lähes kaikki kasitonnisen kiipeilynsäkin hän teki perusleiristä ylöspäin omin avuin ja yleensä ilman pullotettua happea. Opasta Mansikka ei käyttänyt viimeiseksi jääneellä Annapurna-kiipeilylläänkään, mutta kuului epävirallisesti espanjalaiseen ryhmään hankalien lumiolosuhteiden takia.

Hän oli viime aikoina lukenut buddhalaisen Dalai Laman kirjoituksia. Buddhalaisen opin mukaan henki ei kuole, vaan siirtyy uuteen elämään. Ehkä hetken Mansikan henki tähyilee sanoinkuvaamattoman kauniita maisemia Annapurnalla ennen kuin jatkaa kiertokulkuaan.

Arno Seiro

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta