Manoel de Oliveira

Elokuvaohjaaja s. 11.12.1908 k. 2.4.2015
Manoel Cândido Pinto de Oliveira
Manoel Cândido Pinto de Oliveira

Eurooppalaisen elokuvan omaperäisimpiin tekijöihin kuulunut portugalilainen ohjaaja Manoel de Oliveira kuoli 2. huhtikuuta 2015 106-vuotiaana syntymäkaupungissaan Portossa, Pohjois-Portugalissa.

Manoel Cândido Pinto de Oliveira syntyi 11. joulukuuta 1908 yrittäjäperheeseen. Hän oli nuorena innokas urheilija ja menestyvä kilpa-autoilija.

Jo mykkäelokuvan kaudella elokuvanteon aloittaneen de Oliveiran ura jatkui 83 vuotta. Siinä oli tosin useita taukoja, sillä hän oli epäsuosiossa konservatiivisen pääministeri António de Oliveira Salazarin valtakaudella 1932–68.

Manoel de Oliveira teki 60 pitkää elokuvaa, dokumenttia ja lyhytelokuvaa. Häntä innoittivat kirjallisuusaiheiden ohessa Portugalin historia ja kulttuuri.

Jo esikoisdokumentti Douro, faina fluvial (1931) kertoi hänen kotikaupunkinsa Douro-joesta, ja ensimmäinen pitkä elokuva Aniki Bóbó (1942) kuvasi sen köyhien kortteleiden väkeä.

Ennen tuotteliaimman kautensa alkua 1980-luvulla hän teki päivätyötään maanviljelijänä ja kulki isänsä jalanjälkiä tekstiilitehtailijana.

Sodankylän elokuvajuhlilla de Oliveira vieraili 1990. Meillä hänet tunnetaan synkeästä rakkaustarinasta Kannibaalit (1988) ja ikääntyvän näyttelijän hienovaraisesta muotokuvasta Menen kotiin (2001).

Hänen viimeisiin töihinsä kuuluu segmentti episodielokuvaan Centro Histórico (2012), joka kuvaa Guimarãesin kaupunkia. Yhden sen segmenteistä ohjasi Aki Kaurismäki.

"Jos ihminen pysähtyy, hän kuolee. Jos hän on liikkeessä, hän elää", mietti de Oliveira.

Vaikka hän ikääntyessään teki useita perinteisiä fiktioelokuvia Marcello Mastroiannin, Catherine Deneuven ja John Malkovichin kaltaisten isojen tähtien kanssa, hänen juurensa olivat avantgardismissa.

Hän oli kekseliäs kokeilija, joka ei sitoutunut lajityyppeihin tehdessään elokuvistaan kuvallisten, musiikillisten ja kirjallisten aineistojen synteesejä. Portugalissa hänen töitään syytettiin elitistisiksi ja epäluonnollisiksi, mutta hän sai paljon kansainvälistä arvostusta.

Elämäntyöstään hänet palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla jo 1981 ja Cannesissa 2008. Hän sai myös arvostetun Euroopan elokuvapalkinnon 2007.

Ohjaajan toiveesta hänen omaelämäkerrallinen dokumenttinsa Visita ou Memórias e Confissões (1982) esitetään vasta postuumisti.

Petri Immonen

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta