Austin Flint

Professori s. 24.7.1931 k. 1.2.2015
Austin Flint
Austin Flint

Professori Austin Flint kuoli vaikeaan sairauteen 1. helmikuuta 2015 New Yorkissa. Hän oli 83-vuotias, syntynyt 24. heinäkuuta 1931 New Yorkissa.

Flint oli näytelmäkirjailija, kääntäjä ja professori Columbian yliopistossa New Yorkissa vuodesta 1960 alkaen.

Harvardin ja Columbian yliopistoissa opiskelleen Flintin yhteys Suomeen syntyi jo varhain, kun hän toimiessaan englanninkielen opettajana Suomessa avioitui suomalaisen Aili Wariksen kanssa. Pariskunta löysi kodin New Yorkista. Molempien työpaikka oli Columbian yliopistossa, jossa Aili toimi suomen kielen ja kulttuurin vanhempana lehtorina.

Flint teki elämäntyönsä näytelmäkirjailijana ja luovan kirjoitustaidon, erityisesti nuorten näytelmäkirjailijoiden opettajana. Viimeisin Flintin oma näytelmä nähtiin Off-Broadwaylla 2011, jolloin Here-teatterissa esitettiin ajankohtainen ja kiitetty Prison Light -näytelmä.

Vuonna 1994 New Yorkin Off-Off-Broadway About Face -teatterissa kantaesitettiin Austin ja Aili Flintin kääntämä Eeva-Liisa Mannerin The Othello of Sand Alley (Santakujan Otello). Minna Canthin Anna-Liisa-näytelmän käännös, joka oli julkaistu Portraits of Courage -antologiassa, otettiin mukaan Wadsworth Anthology of Drama Fifth Edition -teokseen vuonna 2007.

Marja-Liisa Vartion romaani The Parson's Widow (Hänen olivat linnut) ilmestyi arvostetun Dalkey Archive Pressin kustantamana 2008. Näiden lisäksi Flintit ovat kääntäneet ja julkaisseet runoja, proosaa, näytelmiä ja esseitä yli kolmenkymmenen suomalaisen runoilijan ja kirjailijan tuotannosta.

Flint teki suomalaista kirjallisuutta tunnetuksi Columbiassa ja New Yorkin pohjoismaisessa Scandinavia House -kulttuurikeskuksessa sekä eri puolilla Yhdysvaltoja. Hän toimi Books from Finland -julkaisun neuvottelukunnassa 1985–95.

Vuonna 1996 Austin ja Aili Flint saivat Finlandia Foundationin myöntämän palkinnon ansioistaan Suomen ja Yhdysvaltojen välisen kulttuurityön edistäjinä.

Moni suomalainen opiskelija ja vierailija pääsi nauttimaan Flintin kodin suuresta vieraanvaraisuudesta, jossa syvälliset keskustelut kulttuurista ja ajankohtaisista asioista siivittivät iltaa ja yhdistivät monia eri ihmisiä. Flint oli suuri ajattelija, kiinnostava ja valistunut herrasmies, jonka laaja sivistys ja rakastettava olemus valloitti niin nuoren opiskelijan kuin yliopistokollegan.

Emilie Gardberg
Kirjoittaja on Austin Flintin ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta