Arja Pessa

Näyttelijä s. 8.2.1943 k. 3.3.2015
Arja Pessa
Arja Pessa

Tanssitaiteilija ja näyttelijä Arja Pessa-Jurkka kuoli syöpään 3. maaliskuuta 2015 Töölön sairaalassa. Hän oli 72-vuotias, syntynyt Helsingissä 8. helmikuuta 1943.

Pessa opiskeli näyttelijäksi Teatterikoulussa 1960-luvulla ja työskenteli MTV-teatterissa vuoteen 1970. Sen jälkeen hän jatkoi näyttelijän työtä freelancerina ja erikoistui tanssiin kouluttautuen koreografiksi Lontoossa. Hän kuului opettajansa Ritva Arvelon perustamaan Praesens-tanssiryhmään ja opetti Teatterikoulussa näyttämöliikuntaa.

Pessan uran työteliäin vaihe osui 1970–80-luvuille, jolloin hänestä tuli tunnettu koreografi Ruotsissa. Yhdessä ystävänsä, ohjaaja Ritva Holmbergin kanssa hän vieraili Tukholman Riksteaternissa, Uppsalan kaupunginteatterissa ja Göteborgissa luoden liikekielen niin Horace McCoyn Maratontansseihin kuin Carlo Goldonin ilotteluun Paljon melua kurpitsasta.

Toisen luottoystävänsä, säveltäjä Jukka Jarvolan kanssa hän oli ensimmäisiä, jotka toivat floor-show'ksi kutsuttuja tarinallisia ravintolailtoja Suomeen. Pessa oli mukana monissa musikaaleissa, kuten Helsingin kaupunginteatterin Zorbaksessa, Åbo Svenska Teaterin Chicagossa ja Intimiteatterin Cabaretissa.

Ystävät ja matkustaminen olivat Pessan elämän ehkä tärkeimmät asiat. Hän nautti seurasta sekä näyttelijöiden kesäkodissa Suvirannassa että viimeisimmässä asuinpaikassaan Thalian torpassa, mutta tarvitsi myös yksityisyyttä. Riippumattomuus oli hänelle elinehto.

Jussi Jurkan kanssa solmittua avioliittoa lukuun ottamatta Pessa asui yksin ja tyytyi seurustelusuhteisiin. Hän ei kuitenkaan ollut yksinäinen vaan hoiti ystäväpiiriään kasvattaen sitä yli sukupolvien.

Matkoillaan Pessa pyrki katsomaan teatteria ja tanssia niin paljon kuin mahdollista, ja hänen lempikohteitaan olivatkin Lontoo ja New York. Hän oli myös intohimoinen penkkiurheilija, joka fanitti Usain Boltia ja Rafael Nadalia ja yllätti kaikki jalkapallotietämyksellään. Pessa sai taiteilijaeläkkeen 2012 ja Suomen Näyttelijäliiton tunnustuksen 2013.

Hän haaveili pääsevänsä vielä kahville Covent Garden Marketiin eikä ehtinyt oikeastaan edes luovuttaa, koska menehtyi heti leikkauksen jälkeen. Valoisan elämänasenteensa ja huumorintajunsa ansiosta vaikea sairaus ei lannistanut häntä, vaan hän korosti elämän hyviä puolia viimeiseen asti.

Annina Holmberg
Kirjoittaja on Arja Pessan ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta