Eero Taivalsaari

Kirjailija s. 7.1.1939 k. 27.3.2015
Eero Taivalsaari
Eero Taivalsaari

Kirjailija, toimittaja, kansalaisaktivisti Eero Taivalsaari kuoli kotonaan Helsingissä 27. maaliskuuta 2015. Hän oli 76-vuotias, syntynyt Mikkelin maalaiskunnan Otavassa 7. tammikuuta 1939.

Taivalsaari suoritti Helsingin yliopistossa filosofian kandidaatin tutkinnon, pääaineina Suomen historia ja yleinen historia. Historiasta muodostui elinikäinen harrastus. Työuraan kuuluivat rupeamat Suomen Lääkäriliitossa ja Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnassa, mutta mieli paloi muualle: kirjoittamiseen ja monitahoiseen kansalaisaktivismiin.

Taivalsaarelta on julkaistu kymmenen tietokirjaa ja runsaasti lehtiartikkeleita. Kansalaistoiminnan kirjo ulottui ekologiasta sirkukseen.

Taivalsaari oli organisatorinen kyky, joka 1970-luvulla kokosi joukon edistyksellisiä kansalaisia Osuuskunta Näköpiiriin. Osuuskunnan näkyvimmän toiminnan muodosti kulttuuri- ja mielipidelehti Näköpiiri, jonka päätoimittajana Taivalsaari toimi lehden koko elinkaaren ajan (1978–1983). Mainittuina vuosina kylvettiin siemen ajatukselle perustaa ekologinen puolue. Vihreä Liitto perustettiinkin lopulta vuonna 1987.

Taivalsaari oli valtaeliitin kriitikko. Hän työskenteli maamme pysyttämiseksi valtiollisesti täysivaltaisena, mikä merkitsi EU-jäsenyyden vastustamista. Taivalsaari kirjoitti vuonna 1991 ilmestyneessä Eurooppa-trilogian ensimmäisessä osassa: "Taloudellisen kilpailun tie on pienten kansakuntien osalta kuljettu loppuun: yhdentymistä seuraa suomalaisen hyvinvointivaltion nopea rapautuminen ja luonnon tuhon kiihtyminen."

Taivalsaari hyväksyi ehdoitta Snellmanin kuuluisan toteamuksen: "Suomi ei voi mitään väkivallalla, sivistyksen voima on sen ainoa pelastus."

Teoksessaan Kansallinen herätys: kirjoituksia Suomesta (2014) Taivalsaari kuvaa ja erittelee kansallisen heräämisen keskeisen historian. Teoksessa hahmotellaan eräänlainen kansakunnan suuri kertomus aikojen alusta tähän päivään.

Mainitulla kirjallaan ja aiemmalla teoksellaan Unohdettu viisaus (2010) tekijä nousee näyttävästi aikamme kansallisten herättäjien joukkoon.

Muistan Eeron hyvänä ja innostavana ystävänä, jonka mielenkiinto kohdistui mitä moninaisimpiin asioihin. Keskiössä olivat aina ihmisen hyvä ja globaali oikeudenmukaisuus.

Tapio Kuosma
Kirjoittaja on Eero Taivalsaaren ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta