Toini Piira

Opettaja s. 18.5.1914 k. 7.3.2015
Toini Piira
Toini Piira

Opettaja Toini Tellervo Piira (o.s. Tahvola) kuoli 7. maaliskuuta 2015 Mäntyharjussa 100-vuotiaana. Hän oli syntynyt Lappeen Simolassa 18. toukokuuta 1914.

Piira kävi keskikoulun Lappeenrannassa ja seminaarin Suistamolla. Hän sai viran Mäntyharjusta Nurmaan kansakoulusta, aloitti siellä alakoulun opettajana syksyllä 1938 ja pysyi samassa toimessa eläkkeelle siirtymiseensä saakka.

Talvisodan aikana Piira oli lottana ilmavalvonta- ja muonitustehtävissä.

Piira avioitui kesäkuussa 1941 Tauno Piiran kanssa, joka omisti koulun naapurissa toimivan Nurmaan myllyn. Perheeseen syntyi viisi poikaa.

Äidillä oli oleellinen vaikutus siihen, että kaikki pojat laitettiin opin tielle. Oppikouluvuosinaan lapset joutuivat asumaan kouluviikot Mäntyharjun keskustassa, sillä kulkuyhteydet syrjäkyliltä eivät siihen aikaan mahdollistaneet koulunkäyntiä kotoa.

Kaikki veljekset suorittivat ylioppilastutkinnon ja jatkoivat opintojaan yliopistotasolla.

Koulutyön ja perheestä huolehtimisen lisäksi Toini Piira piti tiiviisti yhteyttä sisaruksiinsa ja ystäviinsä. Käsityöt ja askartelu olivat hänelle mieluisia harrastuksia. Lastenlapset olivat hänelle rakkaita.

Maalaistalossa pidettiin kissoja ja koiria. Karjalankarhukoira Hanista tuli Piiralle erityisen tärkeä. Sen pennuista ja lastenlasten lomanvietosta kuvatut kaitafilmit tuottivat Piiralle paljon iloa aina viimeiseen elinvuoteen asti.

Eläkevuosinaan Toini Piira matkusti paljon yhdessä puolisonsa Taunon kanssa. Italia, Kreikka ja Israel olivat suosikkikohteita. Tällaisilta seuramatkoilta löytyi myös uusia pitkäaikaisia ystäviä.

Puolison kuoltua 1999 ulkomaanmatkat jäivät, mutta poikiensa perheiden mukana Piira vieraili Lapissa useita kertoja. Kun hän oli 90-vuotiaana käymässä Levillä, gondolihissiyritys tarjosi hänelle ilmaisen kyydin tunturin huipulle. Köysirata jopa pysäytettiin hetkeksi niin, että hän sai ihailla maisemia laskettelurinteen yläpuolelta kauniissa auringonpaisteessa.

Toini Piira säilytti elämänmyönteisyyden ja huumorin loppuun saakka. Kun ikätoverit ja läheisimmät ystävät poistuivat tästä elämästä yksi kerrallaan, hänen yksinäisyyden tunteensa voimistui. Sitä pahensi loppuaikoina etenevä muistisairaus.

Viimeisinä vuosinaan Toini usein sanoi saaneensa elämältä kaiken, mitä sillä on annettavanaan. Hän oli valmis lähtemään pois.

Antero Piira
Kirjoittaja on Toini Piiran poika.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta