"Kreivi" Pertti Ylermi Lindgren

s. 13.4.1936
Ylermi Kreivi Lindgren
Ylermi Kreivi Lindgren

Kohujulkkiksena, naistenmiehenä ja laulajana 1960- ja 1970-luvuilla tunnettu "Kreivi"   Pertti Ylermi Lindgren on kuollut 78-vuotiaana alkuvuodesta 2015.

Asiasta kertoi Tukholmassa ilmestyvä Ruotsin suomalainen -viikkolehti viime torstaina ilman tarkempia tietoja.

Lindgren syntyi Turussa 13. huhtikuuta 1936. Viimeiset 39 vuotta hän asui Tukholmassa.

Ruotsissa hän oli ollut jo sotalapsena ja päätynyt silloin aatelisperheen hoiviin. Siellä oppimiensa käytöstapojen avulla hän ryhtyi 1950-luvulla huijariksi, joka rikkoi naisten sydämiä löysytettyään ensin heidän lompakkojensa nyörejä.

Hän esiintyi muun muassa pankinjohtaja Benjamino Torrinina ja lääkäri Gunnar af Heidenstamina. Lempinimi "Kreivi" juontui valehenkilöllisyydestä kreivi Tony Peter William Axel Alexander Oscar Oxenstierna.

Lindgren väitti olleensa kihloissa liki 80 kertaa. Petosten vuoksi hän oli usein vankilassa Suomessa ja Ruotsissa.

Värikkäitä vaiheitaan 1960-luvulla kohulehdissä levitellyt "Kreivi" eli julkisuudesta. Hän tosin tuntui usein käsittelevän totuutta luovasti ja asioiden viihdearvoa maksimoiden.

Liki kulttuuri-ilmiöksi hänet nosti Peter von Baghin elokuva Kreivi (1971), jossa Lindgren sai pidäkkeettä esittää itseään.

Oman hurmurimyyttinsä ahkeralla takojalla oli pehmeä ääni ja pilke silmäkulmassa.

Hän selitti vuonna 1986 Ruotsin television Sydämen sankarit -sarjassa opetelleensa tekniikan, jolla saa naisen kuin naisen onnelliseksi.

"Tapaan sanoa, että vasta 15 orgasmin jälkeen voimme alkaa rakastella", hän hehkutti.

Naistennaurattamisen jätettyään hän ryhtyi 1960-luvulla laulajaksi. Uudelle uralle hänet sysäsi maineikas manageri Jorma Weneskoski.

Tanssipaikoissa keikkaillut Lindgren teki vuosikymmenen lopulla myös muutaman levyn, joista mainittakoon Muistakkos Miina ja Kaksi kanaa.

Vuonna 1976 hän muutti Ruotsiin ja vaihtoi etunimensä Peteriksi. Laulajanura hiipui tanssiyleisöjen harventuessa. Vielä neljä vuotta sitten hän kehaisi silti laulavansa yhä kenet tahansa suohon.

Ruotsissa perushoitajaksi kouluttautunut Lindgren teki töitä 1980-luvulla apulaisena dementiapotilaiden osastolla.

Koska hän oli jo nuorena opiskellut koristemaalariksi, ikääntyessään hän alkoi tehdä kalligrafiaa ja liikemainoksia.

Lindgrenin elokuvaura sai vielä jatkoa Matti Kuortin ohjaamassa Kiljusen herrasväen uusissa seikkailuissa (1990), jossa hän näytteli Fruktosian ex-kuningasta Gregoria.

Tiettävästi Pertti Lindgren oli naimisissa kahdesti ja hänellä oli kolme lasta. Hän laati myös muistelmateoksen Kreivi – Tasavallan Casanova (1992).

Petri Immonen

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta