Günter Grass

Kirjailija s. 16.10.1927 k. 13.4.2015
Günter Grass
Günter Grass

Yksi merkittävä luku Saksan ja Euroopan sodanjälkeisessä kirjallisuudessa päättyi, kun Günter Grass kuoli maanantaina 13. huhtikuuta 2015 Lyypekissä sijaitsevassa sairaalassa. Hänet oli tuotu sinne vakavan tulehduksen tähden vain muutamia päiviä aiemmin. Grass oli 87-vuotias, syntynyt Danzigissa (nykyinen Gdansk)  16. lokakuuta 1927.

Günter Grassin kirjallista merkitystä ei käy kiistäminen. Kun hän sai Nobel-palkinnon vihdoin vuonna 1999, maailman merkittävin kirjallinen tunnustus vaikutti kirjailijan valtavaan merkitykseen nähden pieneltä eleeltä, jälkijättöiseltä paikolta.

Harva kirjailija on pysynyt huipulla ja otsikoissa yli 50 vuotta kuten Grass. Hän jakoi yleisön, mutta häntä lukivat kaikki.

Saksalaisen kirjailijayhteisön Ryhmä 47:n perustajajäsen Grass kuuluu siihen saksalaisten kirjailijoiden sukupolveen, jonka tehtäväksi tuli nostaa toisen maailmansodan jälkeen Saksan taide takaisin Euroopan kartalle ja käydä natsiajan itserippiä. Varsinkin Grassin mestarillisen veijariromaanin Peltirummun ja Heinrich Böllin romaanin Biljardia puoli kymmeneltä ilmestyminen 1959 merkitsivät Saksan sodanjälkeisen kirjallisuuden uutta läpimurtoa Eurooppaan. Hieman samaan tapaan Thomas Mannin Nobelin kirjallisuuspalkinto ja Alfred Döblinin suurromaanin Berlin Alexanderplazin ilmestyminen olivat sotienvälisen kirjallisuuden tähtihetki kolmekymmentä vuotta aiemmin – vuonna 1929.

Jo ensimmäinen romaani Peltirumpu (1959) kuvasi ihmisenä, saksalaisena ja eurooppalaisena olemisen vaikeutta sittemmin tekijälleen tunnusomaiseksi osoittautuneella tavalla. Hänen kertojanotteessaan yhdistyvät vankkaan historian tuntemukseen perustuva näkemyksellisyys ja syvä satiirinen nauru.

Danzig-trilogiaksi Peltirummun täydentävät leikillinen mutta julma pienoisromaani Kissa ja hiiri (1961) sekä entisten natsien hyväksyntää sodan jälkeen kuvastava Koiranvuosia (1963).

Esikoisen lisäksi etenkin suuret historialliset romaanit Kampela (1979) ja Ravunkäyntiä (2002) kuuluvat eurooppalaisen itseymmärryksen merkittävimpiin teoksiin.

Kampelassa hän aloittaa maanosamme henkisen historian hahmottelun peräti kivikaudesta ja ammentaa runsaasti aineksia kansantarustosta. Grass kirjoittaa naisten, pienten ja tuntemattomien ihmisten historiaa, perunan, kaalin ja makkaran, ruuansulatuksen ja seksuaalisuuden historiaa.

Suurten aatteiden sijasta ruuanlaitto ja lisääntyminen ovat hänen katsomuksessaan historian perustekijöitä.

Ravunkäyntiä kysyy, saako Saksa – toisen maailmansodan suuri syyllinen ja peripaha – olla myös uhri? Siviilit kärsivät suunnattomasti puna-armeijan jaloissa eikä karkotetuilla ollut paluuta. Sodan myötä myös hänen oma Danziginsa katosi ja muuttui Gdanskiksi.

Vuoden 2006 teoksessa Sipulia kuoriessa sosiaalidemokraattien kanssa monesti riidellyt mutta silti heihin jollain lailla aina liittynyt Grass kertoi kuuluneensa 17-vuotiaana SS:n alaisiin panssarijoukkoihin. Skandaali oli valmis, vaikka natsiaikana poikasella tuskin oli ollut vaihtoehtoja.

Saksassa revittiin otsikoita, joiden mukaan 80-vuotias moraalisaarnaaja ja yhteiskunnallinen ammattiosallistuja on huijannut muuta maailmaa koko ikänsä.

Moni muukin hänen teoksistaan nosti ilmestyessään joko kirjallisen tai poliittisen myrskyn. Saksan kirjalliseksi paaviksi sanottu kriitikko Marcel Reich-Ranicki repi kahtia Grassin teoksen Avarammille aloille Spiegel-lehden kannessa 1995. Grass kommentoi: "Eiköhän meidän pitäisi suhtautua kirjoihin toisin jo historiallisista syistä."

Der Spiegelin murskakritiikin kohteeksi joutunut Grass ei kuitenkaan halunnut jäädä Saksaan puolustelemaan romaaniaan, vaan hän matkusti Tanskaan Mönnin saarelle maalaamaan akvarelleja ja poimimaan sieniä.

Omaelämäkerrallisessa romaanissaan Taikalaatikko (2008) Grass väitti, että hän ei ole kritiikeille juuri korvaansa lotkauttanut. Se tuskin oli ihan totta.

Nuori Grass opiskeli kuvanveistoa ja loi kirjallisen uransa rinnalla grafiikkaa koko ikänsä. Aiheet ovat usein groteskeja ja sävy surrealistinen. Hänen näyttelyitään on ollut esillä myös Helsingissä.

Lahden kirjailijakokoukseen 1981 hän saapui osanottojana, vaikkei juuri arvostanut seminaareja, kuten vuoden 1979 romaanista Kirjailijakokous voi havaita. Teos tosin kuvaa vuoden 1647 runoilijatapaamista, mutta jo silloin jahkailtiin ja voivoteltiin kirjallisuuden kuolemaa.

Grassin oma matka maineeseen alkoi 1950-luvun lopulla Ryhmä 47:n kokouksesta, jossa hän luki ääneen Peltirummun käsikirjoitusta. Itä-Saksassa hänen kirjojaan ei julkaistu.

Monellakin mittarilla Günter Grass on paikkansa maailmankirjallisuudessa ansainnut. Tässä yksi niitä. James Joyce toi maailmankirjallisuuteen Dublinin ja Günter Grass Danzigin. Vain Missisippiin sijoitetun kuvitteellisen Jeffersonin luoja William Faulkner voi tässä mielessä kilpailla heidän kanssaan.

Günter Grass kuvasi menneisyyttä ja Saksan historian pimeitä vuosia, jotta saksalaisella kirjallisuudella ja saksalaisilla olisi tulevaisuus.

Se ei ole vähän.

AnttiMajander
Jukka Petäjä

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta