Tapani Jatkola

Hallintoneuvos s. 26.12.1928 k. 7.3.2015
Tapani Jatkola
Tapani Jatkola

Lakitieteen lisensiaatti, varatuomari, hallintoneuvos Tapani Jatkola kuoli Espoossa 7. maaliskuuta 2015. Hän oli 86-vuotias, syntynyt 26. joulukuuta 1928 Hämeenlinnassa.

Nuoruusvuosiensa kesät Jatkola vietti tiiviisti Pohjois-Pohjanmaalla Pyhäjärven kirkonkylässä perheen sukutilalla. Kertomansa mukaan hän oppi siellä arvostamaan työtä ja maalaiselämää. Työuransa Jatkola aloitti Turun kiinteistö- ja rakennuslautakunnan apulaissihteerinä vuosina 1955–57, ja jatkoi Hämeenlinnan rakennustoimiston kansliapäällikkönä 1957–60. KHO:n hallintoneuvokseksi hänet kutsuttiin vuonna 1971 ensin ylimääräisenä ja vuotta myöhemmin vakinaiseksi.

Kyky hahmottaa suuria ja vaikeita kokonaisuuksia ja poimia sieltä olennaiset asiat tekivät hänestä taitavan juristin. Lisäksi hän oli oikeudenmukainen, tarvittaessa pilkuntarkka ja aina luotettava. Hän on kirjoittanut useita artikkeleita alan lehtiin ja ollut vaikuttamassa suomalaiseen lainsäädäntöön rakennus- ja kaavoitusasioissa muun muassa teokseen Suomen rakennuslaki ja -asetus.

Jatkola on saanut useita ansiomitaleja muun muassa Suomen Valkoisen Ruusun 1 luokan komentajamerkin vuonna 1993.

Eräässä läheisen oikeustapauksessa hän kirjoitti kommenttinaan muun muassa muotovirheisiin liittyen 17 sivua virheetöntä tekstiä vanhalla mekaanisella kirjoituskoneellaan 2000-luvun alkupuolella. Se liittyi kuulemisvirheen sisältäneeseen tapaukseen, jossa lopulta pystyttiin kumoamaan välimiehen päätös, mikä oli harvinaista Suomen oikeushistoriassa.

Jatkola oli hyvin vaatimaton eikä rehennellyt tiedoillaan ja asemallaan. Hän oli myös antelias, varsinkin lapsenlapsilleen, joiden tekemisistä, opiskeluista ja suunnitelmista hän oli hyvin kiinnostunut.

Hänellä ja hänen vaimollaan Liisa-Marialla oli yhteiset kiinnostuksen aiheet erityisesti yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Heidän usein historiaa syväluotaavat keskustelunsa olivat mielenkiintoista kuunneltavaa.

Tapani Jatkola oli hyvä seuramies, vaikka viimeisinä vuosinaan hän alkoi jo vetäytyä monista tilaisuuksista.

Hän harrasti erityisesti Suomen historiaa koskevaa lukemista, kirjoittamista, ulkoilua ja oli myös innokas penkkiurheilija television äärellä.

Jukka Jatkola
Kirjoittaja on Tapani Jatkolan poika.

Muistojen arkistosta