Eduardo Galeano

Kirjailija s. 3.9.1940 k. 13.4.2015
Eduardo Galeano
Eduardo Galeano

Leppymättömänä kapitalismin kriitikkona tunnettu uruguaylainen kirjailija ja journalisti Eduardo Hughes Galeano kuoli keuhkosyöpään Montevideossa 13. huhtikuuta 2015. Yli 50 vuoden mittaisen kirjallisen uran tehnyt Galeano oli kuollessaan 74-vuotias.

Esikoisteos, pienoisromaani Los días siguientes (Tulevina päivinä), ilmestyi 1962. Myös monet suomalaiset muistavat hyvin kolmisenkymmentä teosta julkaisseen kirjailijan, jonka tuotannosta on suomennettu neljä kirjaa, viimeisin 15 vuotta sitten. Hänen kirjojaan on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle.

Galeano kirjoitti yhteiskunnalliseen eriarvoistumisen lisäksi myös jalkapallosta, jota hän käsitteli tunnetussa teoksessa Jalkapallo valossa ja varjossa (El futbol a sol y sombra, 1995).

Jo teini-ikäisenä lehtiuransa aloittanut Galeano oli syntynyt Montevideossa 3. syyskuuta 1940. Katolisen perheen juuret olivat Italiassa, Espanjassa, Saksassa ja Walesissa. Aatelisperhe oli köyhtynyt vuosikymmenten saatossa, minkä tähden Galeano joutui jättämään koulunkäynnin kesken ja hakeutumaan työelämään. Ennen esikoisteoksen julkaisemista hän ehti työskennellä toimittajana viikkojulkaisu Marchassa.

Hänen elämänsä suunta muuttui kesällä 1973, kun Uruguayssa tapahtui sotilasvallankaappaus ja kirjailija vangittiin. Lopulta hänet karkotettiin Uruguaysta Argentiinaan, josta hän joutui pakenemaan Espanjaan vuonna 1976, kun armeija syrjäytti Isabel Perónin Argentiinan johdosta.

Galeano pääsi palaamaan Montevideoon vasta alkuvuodesta 1985.

Kirjailija tunnetaan Euroopassa ehkä parhaiten värikkäästä, kahden vuosisadan kuohuja Latinalaisessa Amerikassa kuvaavasta romaanitrilogiastaan Tulen muistot. Se päättyy vuoteen 1984, jolloin kirjailijan oma maanpako, fyysinen karkotus on juuri päättymäisillään.

Yllättävästä noususta best-selleristiksi Yhdysvalloissa Galeano saa paljolti kiittää vuonna 2013 kuollutta Hugo Chavezia.

Venezuelan silloinen presidentti Hugo Chavez nimittäin antoi huhtikuussa 2009 presidentti Barack Obamalle Amerikan maiden kokouksessa Galeanon 1970-luvulla klassikoksi nousseen kirjan Las venas abiertas de América Latina (Latinalaisen Amerikan avoimet haavat). Se nousi Amazonin nettikirjakaupan myydyimpien teosten kärkeen yhdessä yössä. Teoksen mukaan Eurooppa ja Yhdysvallat ovat sortaneet Etelä-Amerikan maita vuosisatojen ajan.

Myös lehtimiehenä Eduardo Galeanon kädenjälki nähtiin Suomessa. Hän toimi Helsingin Sanomien ulkomaantoimituksen kolumnistina vuosina 1987–1991.

Jukka Petäjä

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta