Juhani Roininen

Kirjansitoja s. 26.3.1946 k. 26.3.2015
Juhani Roininen
Juhani Roininen

Taidekirjansitoja Juhani Roininen kuoli 20. maaliskuuta 2015 sairaskohtaukseen Helsingissä. Hän oli 68-vuotias, syntynyt 26. maaliskuuta 1946 Oulussa.

Kirjansidonnan saloihin Roininen tutustui ensimmäisessä työpaikassaan Otavan kirjapainossa: ensin teolliseen kirjansidontaan, mutta samanaikaisesti häntä alkoi kiinnostaa käsityönä tehty sidonta.

Otavan kirjapainosta nuori Roininen siirtyi Weilin+Göösin painotaloon. Siellä hän osallistui kirjansidontakursseille, jota veti arvostettu sitojamestari Hugo Peller.

Roiniselle sveitsiläisen Pellerin tapaaminen merkitsi todellista käännekohtaa, minkä hänen myöhempi uransa todisti. Peller kutsui Roinisen kirjansitomoonsa Sveitsiin töihin, koska Peller oli loukannut onnettomuudessa kätensä.

Sveitsin-kauden jälkeen Roininen muutti Tukholmaan työskennelläkseen Hesslerin sitomossa. Roinisen uniikkipainoksia ovat saaneet niin Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa, Espanjan kuningas Juan Carlos kuin Sanoman suuromistaja Aatos Erkko. Hänen töitään huomioitiin monissa kansainvälisissä näyttelyissä, joihin hän osallistui.

Oman kirjansitomonsa Roininen perusti vuonna 1971 Albertinkadulle.

Sieltä kirjansitomo siirtyi 22 vuotta sitten Korkeavuorenkadulle, jossa hän työskenteli kitin värinen työtakki päällään kuolemaansa asti. Ansiokas työura huomioitiin muun muassa valtion taiteilijaeläkkeellä, jonka hän sai ensimmäisenä kirjansitojana Suomessa.

Roinisen laajaan ystävä- ja tuttavapiiriin kuuluikin huomattavan paljon taiteilijoita ja pienyrittäjiä.

Hänen liikkeensä näyteikkuna Korkeavuorenkadulla ihastutti ohikulkijoita pysähtymään.

Roinisella oli laaja tuotevalikoima vieraskirjoista käyntikortteihin. Yksilöllisiä käyntikortteja sai omalla vesileimalla ja Tervakosken paperilla.

Roininen valittiin kirjansitojana myös Suomi muotoilee -näyttelyyn ja Teollisuustaiteenliitto Ornamon jäseneksi.

Veneily eri muodoissaan oli Juhani Roiniselle rakas harrastus läpi elämän. Purjehdus jäi siinä vaiheessa, kun hän hankki Ruotsista harvinaisen salonkiveneen. Vuonna 1917 rakennettu mahonkinen kapealinjainen kaunotar Sampo oli "Justuksen" silmäterä viime vuosina.

Jorma J. Mattila
Kirjoittaja on Juhani Roinisen ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta