Pauli Kurikka

Opetusneuvos s. 8.2.1927 k. 24.3.2015
Pauli Kurikka
Pauli Kurikka

Opetusneuvos Pauli Kurikka kuoli Rauhaniemen sairaalassa Tampereella 24. maaliskuuta 2015. Hän oli 88-vuotias, syntynyt Uudellakirkolla Karjalassa 8. helmikuuta 1927.

Kurikka vartioi 15-vuotiaana sotavankeja, kun ei rintamalle päästetty. Samalla hän joutui näkemään, kuinka vihollisvaltion pommikoneet vyöryivät isänmaan taivaalle. Syntyi vakaumus ryhtyä hävittäjälentäjäksi.

Ennen päätöksensä toteuttamista hän valmistui opettajaksi Rauman seminaarista 1948. Sitten oli aika hankkia sotilaslentäjän koulutus Kauhavan Ilmasotakoulusta, jonka lentoupseerikurssilta hän valmistui 1950.

Sotilaslentäjien yhteisöön, Pilvenveikkoihin, kuuluminen oli hänen elämänsä peruspilareita, ja hän kantoi ylpeänä Pilvenveikkojen tunnusta. Hän oli sotilasarvoltaan ilmavoimien reservin kapteeni.

Elämäntyönsä Kurikka teki opetusalalla. Hän jäi eläkkeelle Tampereella Amurin koulun rehtorin virasta vuonna 1987.

Hän oli perustamassa Tampereen Iltalukiota vuonna 1963, joka jo vuoteen 1965 mennessä kasvoi maan suurimmaksi iltalukioksi, ja oli sen johtokunnan jäsenenä ja taloudenhoitajana 1963–84. Uuden oppilaitoksen perustamisvaiheisiin liittyi sellainenkin käänne, että valtionosuuksien viipyessä Kurikka joutui antamaan oman kotinsa pankille vakuudeksi oppilaitoksen lainasta.

Kurikka oli laulaja, bassobaritoni, ja Tampereen Oopperan solistina 1956–77. Laulajalle saattoi 1960-luvun alkuvuosina tulla kiireisiä iltoja, kun kesken harjoitusten piti kiirehtiä television suoriin lähetyksiin juontamaan lastenohjelmia.

Kurikalla oli useita luottamus- ja sivutoimia. Merkittävä oli toiminta Tampereen Reumayhdistyksessä ja Reumaliitossa. Hän sairasti nuorempana nivelreumaa, mutta voitti sairautensa ajan myötä. Hän eteni Reumaliitossa varapuheenjohtajaksi. Kun Reumaliiton ryhtyi suunnittelemaan Kangasalla sijaitsevan kuntouttamislaitoksensa laajentamista, Kurikka valittiin rakennuttamistoimikunnan puheenjohtajaksi. Opetusneuvoksen arvonimen hän sai 1985.

Vilppulassa sijaitseva kesäpaikka Putikko oli Paulille ja hänen Hilkka-puolisolleen peruspaikka maailmassa 1960-luvulta alkaen.

Muistotilaisuudessa kuultiin kirjallisuutta harrastaneen Pauli Kurikan lempiruno, Aila Meriluodon suomentama Laulu Karjalasta, Harry Martinsonin Aniarasta.

Antti Kurikka
Kirjoittaja on Pauli Kurikan poika.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta