Kai Vakkuri

Mainospäällikkö s. 1.12.1934 k. 9.3.2015
Kai Vakkuri
Kai Vakkuri

Filosofian maisteri, tietokirjailija Kai Vakkuri kuoli kotonaan Helsingin Munkkiniemessä läheisten läsnäollessa 9. maaliskuuta 2015 nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 81-vuotias, syntynyt Helsingissä 1. joulukuuta 1934.

Kai Vakkuri teki pitkän uran mainonnan ja markkinoinnin parissa. Airamin mainospäällikkönä hän oli 1962–68, minkä jälkeen siirtyi toimitusjohtajaksi Mainostajien liittoon, jossa työskenteli vuoteen 1975. Mainostoimisto Luotosen toimitusjohtajana Vakkuri työskenteli vuoden ennen siirtymistään Suomen Markkinointiliiton toimitusjohtajaksi 1977–89.

Vakkurin aikana Markkinointiliiton seminaaritoiminta oli runsasta. Tunnettuja luennoitsijoita, kuten lateraalisen ajattelun tunnetuksi tehnyt Edward de Bono, saapui Vakkurin kutsusta esiintymään Suomeen.

Vakkuri jäi Markkinointiliitosta eläkkeelle jo 56-vuotiaana. Se ei ollut päähänpisto, vaan useamman vuoden harkinnan tulos ja vastaus hänen itsensä muille esitelmöimään ajatukseen: tekisit jotain elämällesi.

Elämänmuutos alkoi vuoden 1990 alusta ja Vakkuri alkoi toteuttaa itseään haluamallaan tavalla. Hän perusti antikvariaatin, ajoi taksikortin ja aktivoitui luennoitsijana. Näin hän pääsi suoraan kanssakäymiseen erilaisten ihmisten kanssa, mitä hän arvosti suuresti.

Vakkuri ajoi taksia Helsingin yössä, kuunteli ihmisten tarinoita ja keräsi näin taustamateriaalia romaaniinsa Neekerivuoro, joka ilmestyi vuonna 1992.

Kirjan ilmestyttyä hän lopetti taksin ajon ja keskittyi entistä enemmän kirjoittamiseen sekä luennointiin muun muassa ajankäytöstä, markkinoinnista, luovuudesta, positiivisen ajattelun tärkeydestä sekä ihmisyydestä ja inhimillisyydestä.

Vakkurin tuotanto käsittää nelisenkymmentä kirjaa. Suurin osa tuotannosta on tietokirjoja, mutta niiden lisäksi hän kirjoitti dekkareita sekä kuunnelmia Radioteatterille. Vakkurin viimeinen kirja kuvanveistäjä Alpo Sailon elämästä ilmestyi postuumina huhtikuussa 2015.

Vapaa-aikanaan hän viihtyi erityisesti perheen kesäpaikalla Vihdissä. Läheisille Kai Vakkuri oli ennen kaikkea suvun patriarkka. Hän oli turvallinen pilari, jonka puoleen saattoi kääntyä niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä.

Suurimpana saavutuksena elämässään hän piti perhettään: 55-vuotista taivalta vaimonsa Eilan kanssa, neljää lastaan puolisoineen ja kahdeksaa lastenlastaan. Kukaan Kai Vakkurin läheisistä ja tutuista ei ole välttynyt kuulemasta hänen ylpeää lausahdustaan jälkipolvestaan: "Ilman minua ei olisi heitä."

Minna Vakkuri
Kirjoittaja on Kai Vakkurin tytär.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta