Kerttu Weitonmäki

Laulaja, opettaja s. 8.8.1922 k. 30.3.2015
Kerttu Weitonmäki
Kerttu Weitonmäki

Jyväskylän satakieleksi aikoinaan kutsuttu koloratuurisopraano ja luokanopettaja, director cantus Kerttu Weitonmäki kuoli Keljon pitkäaikaishoidon osastolla 30. maaliskuuta 2015. Hän oli 92-vuotias, syntynyt 8. elokuuta 1922 Korpilahdella.

Weitonmäki opiskeli Viipurin musiikkiopistossa Lahdessa 1945–46, jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa ja valmistui laulunopettajaksi 1949.

Aktiiviaikanaan 1950–1970-luvuilla hän esiintyi kolmatta tuhatta kertaa ja 130 paikkakunnalla. Weitonmäki osallistui myös lukuisiin laulukilpailuihin.

Hän lauloi kuorojen solistina, oopperan nimirooleissa, johti Jyväskylässä Harjun Laulua ja monia muita kuoroja, teki vapaaehtoistyötä ja osallistui luottamustoimiin Jyväskylän seurakunnassa. Hän oli 25 vuoden ajan solistina Korpilahden kirkkokuoron adventtikantaateissa. Director cantus -arvonimi hänelle myönnettiin 1998.

Kansankoulunopettajaksi Weitonmäki valmistui Jyväskylän Kasvatusopillisesta Korkeakoulusta 1951. Laulajan urasta huolimatta hän valitsi elämäntyökseen lasten opettamisen. Keljon Valkolan koulun oppilaille energinen opettaja jäi mieleen kannustavana ihmisenä, jolta riitti aikaa oppilaiden kanssa retkeilyyn sekä laulu- ja soittotuntien antamiseen.

Meille Kertun sisarien lapsille ja lastenlapsille tätimme oli esikuva, hyvä kaveri, uusien taitojen virittäjä ja maailmankuvan avartaja. Hän tutustutti meidät maalaislapset kaupunkilaisten elämään, osasi outoa esperantoa ja ohjasi meitä tuleviin soittoharrastuksiin.

Weitonmäelle rakas harrastus oli matkustaminen. Hän ehti kiertää kaikki mantereet etelänapaa lukuun ottamatta ja vierailla 150 maassa.

Viimeisinäkin elinkuukausina musiikista keskusteleminen antoi Weitonmäelle voimaa sairauden keskellä. Vuosi sitten hän arvioi oman äänensä jo laulamiseen kelvottomaksi, mutta onnittelulaulun laulaminen puhelimessa sisarentyttärelle kaksiäänisesti sujui silti vaivattomasti.

Vajaa vuorokausi ennen kuolemaansakin tätini oli muistikuvissaan laulamassa. Meiltä paikalla olleilta hän tiedusteli, miten konsertti meni ja kuultuaan sen menneen hyvin, kiitosta saivat kaikki. Tämä konsertti jäi Jyväskylän satakielen viimeiseksi.

Muistotilaisuuteen hän oli halunnut jättää hyvästiksi oman nauhoitetun laulunsa, pianolle ja koloratuurisopraanolle sovitetun vaativan ja kauniin Alabieffin Satakielen.

Kyllikki Ala-Lehtimäki-Jääskeläinen
Kirjoittaja on Kerttu Weitonmäen sisarentytär.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta