Anneli Alanen

Kansalaisaktivisti, sairaanhoitaja s. 30.12.1928 k. 11.3.2015
Anneli Alanen
Anneli Alanen

Kansalaisaktivisti, sairaanhoitaja Anneli Alanen (o.s. Niku) kuoli 11. maaliskuuta 2015 Pirkkalassa. Hän oli 86-vuotias, syntynyt 30. joulukuuta 1928 Lahdessa.

Suomen hidaskatupioneeri, "alinopeus-Anneli" oli Suomen uranuurtaja tuodessaan kotikuntaansa Pirkkalaan yhden maan ensimmäisistä hidaskaduista 1986. Pehmeä suunnittelu, viherjarrut, kumpuhidastimet ja alikulkutunneleiden suuntavärit (vihreä ja punainen) olivat hänen hankkeitaan liikenneturvallisuuden aktivistina. 30 kilometrin nopeusrajoitus lähikaduille oli päämäärä, jonka puolesta Alanen kamppaili väsymättä. Ydinajatuksena kaikessa oli lisätä yhteisalueiden viihtyisyyttä pensas- ja puuistutuksineen, penkkeineen ja meluvalleineen.

Alanen vaikutti muun muassa Pirkkalan kunnan liikennelautakunnassa ja Liikenneministeriön Liikenneturvallisuusasiain neuvottelukunnassa. "Ainoana naisjäsenenä autoilevan miesmuurin keskellä" Alanen oli väsymätön "rattisokeudesta herättäjä".

Taustavaikuttaja ja keskusteluun osallistuja sai työstään Hämeen läänin maaherran liikenneturvallisuuspalkinnon 1988, Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan erityispalkinnon 1988 ja Liikenneturvan ansiomerkin 1990.

Enemmistö-yhdistys nimitti Alasen vuoden 1997 liikennetoimijaksi.

Alanen teki runsaasti matkoja ympäri Eurooppaa tutustuakseen jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden asemaan ja perehtyi laajasti eri maiden kevytliikenteen ratkaisuihin.

Elämäntyönään Alanen oli arkiliikkujien, "katuvarren kansan, jalankulkijoiden, lastenrattaita työntävien, pyörätuolien ja pyöräilijöiden, ikäihmisten sekä lähiöiden ja kerrostalopihojen suurkuluttajien asialla".

Työ tuotti tulosta. Vuonna 2006 Pirkkala oli Liikennevakuutuskeskuksen tilaston mukaan Suomen liikenneturvallisin taajamakunta.

Alanen oli koulutukseltaan sairaanhoitaja. Hän eteni oppilaasta osastohoitajattareksi Helsingissä 1948–1955. Liikenteen melu ja saaste huolestuttivat Alasta terveysalan ammattilaisena ja seitsemän lapsen äitinä.

Luonto oli Alasen ilo, lempikohteina Suomen ensimmäinen rauhoitettu puulaji kynäjalava eli "kynneppää" sekä harvinainen pirkkalankoivu. Hän keksi myös, että viimevuotiset joulukuuset voitiin polttaa loppiaiskokkona.

Hyväntuulinen ja sanavalmis Alanen oli lempeä mutta hellittämätön vaikuttaja niin lähipiirissä kuin valtakunnallisestikin.

Antti Alanen
Kirjoittaja on Anneli Alasen poika.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta