Antti Kari

Tietokoneanimaattori s. 4.4.1949 k. 23.4.2015
Antti Kari
Antti Kari

Varhaisista tietokoneanimaatioistaan kansainvälistä mainetta saanut Antti Kari kuoli sairauskohtaukseen 23. huhtikuuta Espanjassa Fuengirolassa, jossa oli toipumassa lonkkaleikkauksesta. Hän oli 66-vuotias, syntynyt Helsingissä 4. huhtikuuta 1949.

Karilla oli kuusi sisarusta. Äiti Susanna Nykyri oli kuvataitelija ja isä Olli Kari sivutoiminen keksijä.

Kari valmistui Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen laitoksesta 1978. Silloin hän oli jo kokenut animaattori ja leikkaaja. Marja Westerisen kanssa hän oli ohjannut animaatioelokuvan Sähkölintupuutarha (1974), joka sai Jussi-kunniakirjan ja Valtion Elokuvapalkinnon.

Kari käytti tietokonetta jo vuonna 1973 perinteisen piirroselokuvan alku- ja lopputekstien tekemisessä. Kansainväliseen maineeseen hän nousi Eino Leinon runoihin pohjatuvalla Helkavirsi-trilogialla. Sitä varten hän kehitti uutta digitaaliteknologiaa.

"Silloin pulmat piti ratkaista itse, kun Suomen kokoisessa tuotantoympäristössä ei ollut varaa kalliisiin ohjelmiin ja laitteisiin. Se oli hauskaa aikaa", Kari muisteli vuonna 2000.

Jo Helkavirsi-trilogian ensimmäinen osa Orjan poika (1979) palkittiin muun muassa Tampereen elokuvajuhlilla. Siinä ei vielä käytetty tietokoneanimaatiota, vaikka Karin erikoistehosteet olivat kekseliäitä.

Ruokaöljystä ja mäntysuovasta saadulla seoksella Kari animoi pilviä, joita kehui halvemmiksi ja yhtä hienoiksi kuin Steven Spielbergin Kolmannen asteen yhteyden vastaavat viritykset samoihin aikoihin.

Karin yhtiö Tööt-Filmi sai Hewlett-Packardilta tietokoneen animaatio-ohjelmien kehittämistä varten. Esimerkiksi Menneeseen mantereeseen syntyi kolmiulotteinen linnan sali, joka oli aikanaan uraauurtava.

Helkavirsien osat Mennyt manner (1982) ja Ukonlintu ja virvaliekki (1982) veivät Suomen tietokoneanimaation kärkeen. Ne palkittiin muun muassa arvostetulla Zagrebin animaatiofestivaalilla ja Pariisissa 13. Concours technique international du film -elokuvatekniikkatapahtumassa.

Karin näkyvimpiä tietokoneanimaatioita olivat tv:n tunnuspätkät, kuten TV1:n uutisten tunnus, joka oli käytössä 1982–85, ja tietoisku Uudet merimerkit (1982).

Helkavirret veivät hänet luennoimaan muun muassa tietokonetaiteen eurooppalaiseen huipputapahtumaan Imaginaan 1984. "Siellä tärkeimmät maat olivat laatujärjestyksessä Englanti, Ranska, Suomi ja Italia", Kari listasi.

Vuosina 1989–94 Kari oli perustamassa ja johtamassa Taideteollisen korkeakoulun IMI:tä (Image Media Institute), joka on laajentunut nykyiseksi Media Labiksi.

Viimeisessä lyhytelokuvassaan Koodi (1996) Kari vei katsojan digitaalikuvilla ruokakaupan viivakoodien lukulaitteen sielunmaisemaan.

Omien elokuviensa ja tietokoneteknologian lisäksi monipuolinen Kari tunnettiin leikkaajana. Hän leikkasi muun muassa Kaurismäen veljesten ensimmäiset elokuvat, Valehtelijan (1981), Saimaa-ilmiön (1981) ja Arvottomat (1982).

Harri Römpötti

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta