Marjatta Haapanen

Teatteriohjaaja s. 22.1.1944 k. 4.4.2015
Marjatta Haapanen
Marjatta Haapanen

Teatteriohjaaja Marjatta Haapanen kuoli sairauden uuvuttamana 4. huhtikuuta 2015 Raisiossa. Hän oli 71-vuotias, syntynyt 22. tammikuuta 1944 Helsingissä.

Haapanen loi 1960-luvulta alkaen pohjan kirkkodraamalle, joka tuolloin oli seurakunnissa vielä varsin tuntematonta ja sai usein oudoksuvan vastaanoton. Määrätietoisella ja sinnikkäällä toiminnalla Haapanen sai kuitenkin kirkkodraaman juurrutetuksi kirkon toimintaan. Hän ehti kirjoittaa ja ohjata puolisensataa kirkkodraamaa. Hän ohjasi perustamaansa draamaryhmää Sacriludi (Pyhät leikit), joka esiintyi Suomen lisäksi Ruotsissa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa.

Suosituiksi kirkon jumalanpalveluselämässä tulivat Ylös Jerusalemiin, Joulumysteerio, Pitkäperjantaista Pääsiäiseen, Viisi leipää ja kaksi kalaa sekä muut Raamatun teksteihin perustuvat näytelmät. Näistä ansioista Haapaselle myönnettiin Kirkon kulttuuripalkinto vuonna 1998.

Tänä päivänä kirkkodraamalla on vakiintunut asema kirkon lapsi- ja nuorisotyössä.

Haapanen oli kirkkodraaman ja luovan ilmaisun opettajana Suomen Kirkon Seurakuntaopistossa sekä lähes kaikissa kirkollista ammattikoulutusta antavissa oppilaitoksissa Suomessa. Hän antoi koulutusta myös Ruotsissa ja Saksassa. "Matan" vaikutuksesta draamatyöskentelystä tuli virallinen oppiaine kirkon nuoriso-, diakonia- ja lapsityön koulutuksessa jo 1970-luvulla.

"Tässä [draamassa] ei keksitä mitään uutta. Herätetään eloon vain se, mikä on ollut läsnä kirkon alkuajoista saakka, mutta välillä vain unohtunut", hän itse sanoi.

Heli Savolainen
Kirjoittaja on Marjatta Haapasen ystävä.


Muistojen arkistosta