Matti Pietikäinen

Kauppatieteiden maisteri, kirjailija s. 17.7.1936 k. 6.4.2015
Matti Pietikäinen
Matti Pietikäinen

Kauppatieteiden maisteri ja kirjailija Matti Pietikäinen kuoli pitkällisen sairauden murtamana Helsingissä 6. huhtikuuta 2015. Hän oli 78-vuotias, syntynyt 17. heinäkuuta 1936 Helsingissä.

Kansainvälisesti tunnetun laivahistorioitsija Pietikäisen työelämä liittyi myös aina jotenkin merenkulkuun.

Työskenneltyään hetken maisterin tutkinnon jälkeen kaupallisten alojen opettajana hänet palkattiin 1963 Finnlinesin konttoripäälliköksi. Myöhemmin ura vei talousjohdollisiin tehtäviin esimerkiksi Vaasa Linelle ja Suomen Tankkilaiva Oy:lle. Viimeinen työnantaja ennen eläkettä oli Thominvest (Thomesto Oy).

Pietikäinen tunnettiin tarkkana laivahistoriantutkijana. Itseään hän luonnehti Suomen ensimmäiseksi båtologiksi, eikä suotta.

Hänen isänsä oli vienyt hänet satamaan, kun ensimmäiset amerikkalaiset kauppalaivat saapuivat sotien jälkeen Helsinkiin. Tästä lähti kiinnostus mereen ja laivoihin. Koulukaverinsa kanssa Pietikäinen varusti purjeella pienen soutuveneen, jolla he matkasivat Kotkaan saakka. Myöhemmin Pietikäinen hankki oikean purjeveneen ja seikkailut sillä jatkuivat Raili-vaimon kanssa.

Vuonna 1958 Pietikäinen osallistui television Tupla tai kuitti -tietokilpailuun aiheenaan suomalainen merenkulku, ja hän vei kotiin silloisen 100 000 markan voittopotin.

Vuonna 1981 Pietikäinen oli yhtenä perustamassa Suomen Laivahistoriallista yhdistystä (SLHY) ja oli myös sen puheenjohtajana 1990–2000. Lisäksi hän kirjoitti ahkerasti yhdistyksen Laiva-lehteen.

Pietikäinen oli yksi kantavista voimista ministeri Aatos Erkon myötävaikutuksella loppuunviedyn hankkeen toteuttamisessa, kun ryhdyttiin pohtimaan Neuvostoliitolle vuonna 1944 sotakorvauksena luovutetun Helsingin satamajäänmurtaja Turson saamista takaisin Suomeen.

Pietikäinen kokosi tarkkoja laivaluetteloita ja historiikkeja varustamoille. Ensimmäinen kirja oli 1983 julkaistu Suomen Höyrylaiva Oy:n (FÅA) satavuotishistoriikki. Vuosien 1997–2006 välillä hän toimitti kokonaan tai yhteistyössä Boren, Finnlinesin ja Nurmisen varustamohistoriat.

Pietikäisen kirjailijantyö kulminoitui vuonna 2011 hänen työnantajalleen Thominvestille toimitettuun lähes 600-sivuiseen varustamohistoriikkiin.

Hannu Hillo
Mikko Niini
Pekka Snellman

Kirjoittajat ovat Matti Pietikäisen ystäviä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta