B.B. King

Muusikko, blueskitaristi s. 16.9.1925 k. 14.5.2015
B.B. King
B.B. King

Bluesin arkkiatri, muusikko B.B. King on poissa. Hän kuoli 14. toukokuuta Las Vegasissa 89-vuotiaana. King oli yksi maailman tunnetuimpia bluesmuusikoita.

B. B. Kingin bluesissa oli sekä raakuutta että hienostuneisuutta. Hänen kitaransoittonsa oli hyvin tunnistettavaa kieltentaivutuksineen ja vasemman käden vibraattoineen, jotka aikanaan löysivät tiensä monen rock-kitaristin tyyliin. King teki bluesista eräässä mielessä salonkikelpoista yhdistelemällä siihen aineksia jazzista, soulista ja popista.

King oli erittäin ahkera keikkailija. Nuorempana hän heitti 300 keikkaa vuodessa ja vielä viime vuosinakin satakunta. Omaelämäkerrassaan King pahoittelikin sitä, miten jatkuva tien päällä oleminen on tuhonnut hänen mahdollisuutensa normaaliin perhe-elämään.

Suomalaisenbluesin tunnetuimpiin artisteihin kuuluva kitaristi ja laulaja Erja Lyytinen pitää B. B. Kingiä ennen kaikkea esiintyjänä.

"Hän oli kotonaan lavalla, ja hänen lavapresenssinsä oli omaa luokkaansa", Lyytinen sanoo.

"Kingillä oli myös loistava yhtye, joka osasi rakentaa tunnelmaa hidastamalla ja nopeuttamalla kappaleen tempoa, mitä ei kuule kovin usein."

Osa bluesyleisöstä vieroksui Kingin tuotannon viihteellisempää puolta, mutta Lyytisen mukaan myös jousisovituksilla on ollut paikkansa Kingin tuotannossa.

"Jos artisti tekee noin pitkän uran, niin tuotantoon mahtuu hyvin monenlaista musiikkia."

Kitaristin näkökulmasta Lyytinen nostaa esiin Kingin vibraaton, ja omintakeista sointia korostaa myös Mikko Kosonen, joka on ollut viime vuodet Suomen työllistetyimpiä kitaristeja keikoilla, studiossa ja tv-ohjelmissa.

"Soundi ei perustunut pelkästään säästeliääseen äänten käyttöön, vaan Kingillä oli aivan posketon taimi ja svengi, joka oli ihan funkia", Kosonen sanoo. "Oikeastaan hän oli soul-kitaristi."

Kososen mielestä King kuuluu kitaransoiton suunnannäyttäjiin siinä missä Django Reinhardt, Jeff Beck tai Eddie Van Halen.

"Musiikissa on tapana ajatella, että joku tyyli kehittyy jatkuvasti, mutta Kingin kaltaiset soittajat ovat nyt yhtä valideja kuin vuosikymmeniä sitten."

B.B. KinginSuomen keikkojen promootiota 2000-luvulla hoitanut Tomi Lindblom sanoo, että ikä alkoi painaa artistia jo viimeiseksi jääneellä Suomen vierailulla. "Kingillä oli tapana kertoa tarinoita yleisölle, ja vuonna 2006 noin 60 prosenttia keikasta oli soittoa ja 40 prosenttia tarinointia. Vuonna 2009 suhde kääntyi toisin päin. Taidot olivat tallella, mutta hän ei enää jaksanut soittaa yhtä paljon."

Promoottorille King oli helppo artisti. "Hän oli aina hyväntuulinen ja ystävällinen. Positiivisuus välittyi myös yleisöön. Kingistä pitivät nekin, jotka eivät muuten välittäneet bluesista", Lindblom arvioi.

Riley B. King oli syntyisin sieltä mistä blueskin, Mississippin osavaltiosta. King syntyi 16. syyskuuta 1925 lähellä Itta Benan pikkukaupunkia Mississippissä. Hän piti todellisena kotikaupunkinaan kuitenkin lähellä sijainnutta Indianolaa.

Kun King oli nelivuotias, hänen äitinsä lähti toisen miehen matkaan, ja pojan kasvatus jäi isoäidin vastuulle.

Monien mustien amerikkalaismuusikkojen tapaan King lauloi nuorena gospelkuorossa. Ensimmäisen kitaransa hän joko osti itse 15 dollarilla tai sai serkultaan Bukka Whitelta, joka oli tunnettu bluesmuusikko. Traktorikuskina työskennellyt King seurasi 1946 Whitea Memphisiin.

Myöhemmin esiintyminen toisen tunnetun bluesmuusikon, Sonny Boy Williamsonin, radioshowssa poiki Kingille oman radio-ohjelman. Radiossa laulajana ja tiskijukkana toimiessaan hän omaksui taiteilijanimen Beale Street Blues Boy, josta myöhemmin tuli Blues Boy ja viimein pelkkä B. B.

Näihin aikoihin King tapasi blueskitaristi T-Bone Walkerin ja innostui tämän kautta sähkökitarasta. King teki ensimmäiset levynsä vuonna 1949. Monet hänen varhaisista levyistään tuotti toinen legenda, Sam Philips, joka myöhemmin perusti Sun-levymerkin.

King ammensi musiikissaan sekä raa'asta country bluesista että sähköisestä Chicago-bluesista, ja kehitti niiden pohjalta oman soundinsa. Torvisektio toi siihen swingin ja jump bluesin henkeä.

Vuonna 1949kahden miehen riita sai aikaan tulipalon paikassa, jossa King oli keikkailemassa. Hän ehti juuri ja juuri pelastaa kitaransa liekeistä. Kun King kuuli miesten tappelun alkaneen naisesta nimeltä Lucille, hän antoi kitaralleen saman nimen. Kitarat toki vaihtuivat vuosikymmenien mittaan, mutta B. B. Kingin Lucillesta tuli käsite.

Pertti Avola
Ilkka Mattila

Muistojen arkistosta