Hannu Voipio

Silmälääkäri s. 21.6.1920 k. 2.4.2015
Hannu Voipio
Hannu Voipio

Helsingin yliopiston silmätautiopin dosentti Hannu Voipio kuoli 2. huhtikuuta 2015 Helsingissä 94-vuotiaana. Hän oli syntynyt 21. kesäkuuta 1920 Savonlinnassa.

Voipio kirjoitti ylioppilaaksi 1938 Helsingin Suomalaisesta Normaalilyseosta. Hän avioitui 1944 Inkeri Väisälän kanssa ja perheeseen syntyi viisi lasta.

Opiskelu Helsingin yliopistossa alkoi syksyllä 1938 filosofisessa tiedekunnassa, mutta sotien vuoksi opiskelu keskeytyi pitkäksi aikaa. Lääketieteen lisensiaatin tutkinto valmistui 1948.

Voipio työskenteli Etelä-Saimaan keskussairaalan silmätautien ylilääkärinä 1955–62. Tänä aikana hän teki myös väitöskirjansa näöntarkkuuden objektiivisesta mittaamisesta perustuen optokineettiseen nystagmukseen.

Voipio palasi HYKS:n silmätautien klinikalle 1962. Eläkkeelle siirtymisen jälkeen 1983 hän jatkoi vielä kandidaattiopetusta tuntiopettajana ja piti yksityisvastaanottoa vuoteen 1990 saakka.

Voipio oli innostava opettaja. Hän opetti sekä lääketieteen kandidaatteja että silmätauteihin erikoistuvia lääkäreitä. Voipio oli tekijänä Sairaanhoitajien Koulutussäätiön julkaisemassa silmätautien oppikirjassa, josta otettiin useita painoksia 1963–92.

Ansioistaan Voipiolle myönnettiin Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki 1983 ja Saksan Liittotasavallan Ansio-ritarikunnan suuri ansioristi 1985. Sotilasarvoltaan hän oli lääkintäyliluutnantti.

Syyksi erikoistumiseen silmätauteihin Voipio kertoi kiinnostuksen tekniikkaan ja optiikkaan. Jo ylioppilasaineessaan hän oli käsitellyt valon nopeuden määrittämistä.

Tärkeä kiinnostuksen kohde oli myös musiikki. Musiikkiharrastus oli lähtöisin kotoa. Kouluaikana Voipio opiskeli Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla viulunsoittoa. Opiskeluaikana hän soitti muun muassa Ylioppilaskunnan soittajissa.

Teknisten taitojen yhdistäminen musiikkiharrastukseen oli kimmokkeena oman viulun rakentamiselle asemasodan aikana syksyllä 1943 Karjalan kannaksella. Viulu syntyi paikallisia materiaaleja ja vaatimattomia välineitä käyttäen viereisestä korsusta löytynyt tehdastekoinen viulu mallina.

Hannu Voipio oli monella tavoin lahjakas henkilö, innostava opettaja ja aina valmis auttamaan nuorempia kollegojaan. Erityisellä ylpeydellä ja lämmöllä hän puhui lapsistaan ja lastenlapsistaan.

Leila Laatikainen
Kirjoittaja on Hannu Voipion oppilas ja työtoveri.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta