Chris Burden

Käsitetaiteilija s. 11.4.1946 k. 10.5.2015
Chris Burden
Chris Burden

Kansainvälisesti tunnettu yhdysvaltalainen käsitetaiteilija Chris Burden kuoli 69-vuotiaana 10. toukokuuta kotonaan Topangassa, Kaliforniassa. Hän sairasti ihosyöpää.

Christopher Lee Burden oli syntynyt 11. huhtikuuta 1946 Bostonissa. Nuorena hän oli Elballa auto-onnettomuudessa ja innostui taiteista kuukausien toipilasaikanaan.

Arkkitehtuuria, taiteita ja fysiikkaa sittemmin opiskellut Burden oli aito käsitetaiteilija, jolle teoksen idea oli teosta tärkeämpi. Hänen varhaiset työnsä olivat performansseja, koska häntä ei innostanut teostensa kestävyys vaan tilaisuus ottaa niillä kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.

Jo opiskellessaan University of Californiassa, Irvinessa, Burden teki läpimurtonsa kehotaiteilijana. Hän antoi ampua itseään käsivarteen pienoiskiväärillä. Filmille tallennettu esitys Shoot (1971) on usein parodioitu klassikko.

Masokistinen vire oli vahva myös teoksissa, joissa taiteilija näännytti tai sohi itseään sähköjohdoilla. Trans-fixedissa (1974) Burdenin kädet naulittiin kupla-Volkkarin kattoon.

Näin taiteilija oli taideteos.

Vähitellen Burden kohosi aivan Los Angelesin nuorten taiteilijoiden kärkeen James Turrellin, John Baldessarin ja Barbara Krugerin rinnalle.

Sitten olikin aika uudistua.

"Minulta alettiin odottaa tiettyjä asioita, enkä halunnut jäädä niiden vangiksi", hän selitti 1970-luvun lopulla alkanutta suuntautumistaan kuvanveistoon, installaatioihin, dioraamoihin ja videoihin.

Fysiikan lakeja hän hyödynsi hauskasti 48-tonnisessa kineettisessä teoksessaan The Flying Steamroller (1996), jossa vastapainolla varustettuun vipuvarteen liitetty ja ympyrää täysillä ajanut höyryjyrä lentää kuin sentrifugissa konsanaan.

Oivana kommenttina julkisten tilojen käytöstä toimii What My Dad Gave Me (2006). Se oli metallisista rakennussarjoista tehty 20-metrinen torni, joka kohosi Rockefeller Centerin viereen New Yorkissa.

Idearikas Burden menetti iän myötä anarkismiaan. Hän ehti silti laajentaa taiteen rajoja niin rajusti, että pysyi loppuun asti relevanttina taiteilijana.

Hänen töitään on museoissa neljällä mantereella.

Petri Immonen

Muistojen arkistosta