Mirja-Liisa Herhi

Tanssitaiteilija s. 13.5.1956 k. 4.5.2015
Mirja-Liisa Herhi
Mirja-Liisa Herhi

Tanssitaiteilija, tanssitaiteen maisteri Mirja-Liisa Herhi kuoli sairauteen Tampereella 4. toukokuuta 2015. Hän oli 58-vuotias, syntynyt Turussa 13. toukokuuta 1956.

Tanssitaide imaisi Herhin pyörteisiinsä jo varhain, ja nuorena Thelma Tuuloksen balettikoulussa aloitetusta harrastuksesta kasvoi pian elämänmittainen intohimo. Turun tyttölyseon kasvattina hän järjesti tanssikerhotoimintaa jo kouluaikoina.

Lukion jälkeen Herhi hyväksyttiin opiskelemaan klassista balettia Lontooseen The Royal Ballet Schooliin, ja uranvalinta sai näiden opintojen myötä lopullisen suunnan. Myöhemmin Herhi opiskeli Danshögskolanissa erityisesti historiallisia tansseja ja karakteritanssia.

Herhi olivuonna 1975 aloittaneen Turun tanssiyhdistyksen ja sen balettikoulun perustajajäsen ja kantava voima. Nuori opettaja rohkaisi oppilaitaan omiin taiteellisiin kokeiluihin, ja innostuneessa ilmapiirissä alkoi monen tulevan tanssitaiteilijan matka ammattiin. Herhi perusti 1980 yhdessä eräiden muiden turkulaisten tanssitaiteilijoiden kanssa Turun seudun ensimmäisen ammattitanssiryhmän, Tanssiteatteri Miimoksen. Hän teki myös lukuisia koreografioita muun muassa Åbo Svenska Teateriin.

Herhi ehti vaikuttaa lukuisien nuorten tanssijoiden elämään. Hänen yhtä aikaa vaativa ja ymmärtävä otteensa tuotti tuloksia, ja monet tämän päivän eturivin tanssijamme ovat omana opiskeluaikanaan saaneet häneltä pitkälle tulevaisuuteen kantavaa opastusta. Herhillä oli taito asettua elämän ja uran käännekohdissa kipuilevan nuoren asemaan ja löytää juuri hänelle sopivat tärkeät sanat ja suunnat.

Työ pedagogina ylitti kaikki raja-aidat. Herhi suhtautui ennakkoluulottomasti tanssin eri lajeihin ja työskenteli yhtäläisellä sitoutuneisuudella sekä ammattiopiskelijoiden että harrastajien kanssa. Hän oli tarkka ja tinkimätön tanssitekniikan opettaja, joka kuitenkin ennen kaikkea painotti ja tuki tanssijan kehitystä taiteilijana ja tulkitsijana. Hän oli niitä opettajia, joille kehon mallia tärkeämpää oli ilmaisun kirkkaus ja herkkyys.

Opettajan työnsä ohella Herhi työskenteli tanssitaiteen edistämiseksi erityisesti ammatillisen koulutuksen kehittäjänä. Hän oli käynnistämässä Turkuun sekä tanssinopettajan että tanssijan koulutusohjelmia ja vaikutti merkittävästi opetuksen sisältöihin myös valtakunnallisella tasolla. Tässä työssään Herhi oli ennakkoluuloton ja luova visionääri.

Nopea päätöksenteko ja joustava uusiin tilanteisiin sopeutuminen oli Herhille helppoa, ja hänellä oli taito nähdä päätösten vaikutukset laajasti ja pitkälle tulevaisuuteen. Meillä Herhin lähipiirissä oli tapana vitsailla, että hän kykenisi vaikka kahvitauolla uudistamaan minkä tahansa miljoonakaupungin metroliikenteen ilman törmäyksiä tai vaaratilanteita.

Tanssin historia ja historialliset tanssit olivat Herhille erityisen tärkeitä. Vastaanottaessaan syksyllä 2014 Valtion tanssitaidepalkintoa hän kirjoitti:

"Mikään ei synny tyhjiössä, vaan uusi rakentuu vanhan päälle."

Historiallisten tanssien myötä Herhi jatkoi tanssimista yhdessä miehensä Antin kanssa ja esiintyi milloin talonpoikaisrouvana, milloin Puolan kuningattarena. Hän oli myös yksi vanhan musiikin ja historiallisten tanssien esittämiseen erikoistuneen Ensemble Fioretto -yhtyeen perustajista ja esiintyjistä.

Mirja-Liisa Herhin perheeseen kuului tytär Ella. Herhin kuolema on kipeä menetys suomalaiselle tanssiyhteisölle. Vielä suurempi on kuitenkin kiitollisuus. Niin moni meistä tietää, että ilman "Mippaa" emme olisi tässä.

Merja Snellman
Kirjoittaja on Mirja-Liisa Herhin kollega, ystävä ja entinen oppilas.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta