Jorma Keino

Diplomi-insinööri s. 6.10.1924 k. 19.4.2015
Jorma Keino
Jorma Keino

Suomen metsäteollisuuden vaikuttaja Jorma Keino kuoli 90 vuoden ikäisenä Kauniaisissa 19. huhtikuuta 2015. Hän oli syntynyt 6. lokakuuta 1924 Hämeenlinnassa.

Kansainvälisyys leimasi diplomi-insinööriksi uraa. Kokemus alkoi karttua heti opintojen päätyttyä. Hän työskenteli 1950-luvulla Lontoon suurlähetystön kaupallisena attaseana ja Osuuskunta Metexin myynti-insinöörinä Brasiliassa.

Vuodesta 1955 Keino työskenteli johtotehtävissä Myyntiyhdistys Finncellissä, esimerkiksi sen agentuurissa New Yorkissa. Hän siirtyi 1973 toimitusjohtajan tehtävästä vastaavaan asemaan Myyntiyhdistys Finnpapiin.

Keino oli toimitusjohtaja vuoteen 1983 ja johtokunnan puheenjohtaja eläkkeelle siirtymiseensä saakka 1987.

Keino oli hyvä kuuntelija. Hänen kansainväliset näkemyksensä, oman alansa laaja tuntemus sekä kaupalliset kokemukset auttoivat jäsenyritysten riskipitoisten investointipäätösten syntyä.

Diplomaattinen ja selkeä tyyli, usein huumorilla höystettynä, teki hänestä arvostetun ja pidetyn johtajan ja työtoverin. Paperiteollisuudessa veisteltiinkin Keinon kyvystä olla hyvissä väleissä samanaikaisesti alan jokaisen, 18 vuorineuvoksen kanssa.

Vuosina 1979–89 Keino oli Suomalais-englantilaisen kauppayhdistyksen ja vuosina 1984–88 Suomalais-japanilaisen kauppakamarin puheenjohtaja. Keinolle myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan 1 luokan komentajamerkki sekä lukuisia ulkomaisia kunnianosoituksia.

Eläkeaikana Keino viihtyi erityisesti perheen kesäpaikassa Sysmän Soiniemessä. Sinne oli koko perheen uurastuksella vuosikymmenten kuluessa rakennettu Keinojen "Neljän Savun kylä" – oma savu vanhemmille ja kolmelle pojalle perheineen.

Myös vapaaehtoinen maanpuolustustyö, erityisesti sodanajan aselajinsa kenttätykistön parissa, oli Keinolle läheinen harrastus. Hän oli Tykkimiehet-yhdistyksen puheenjohtaja ja myöhemmin kunniapuheenjohtaja. Keinon panos aselajin dokumenttifilmien ja -videoiden tuottamisessa oli ratkaiseva.

Hän oli mesenaatti Museo Militarian perustamisessa Hämeenlinnaan. Hänelle luovutettiin tänä keväänä Suomen kenttätykistön säätiön kultainen plaketti.

Monumenttina Jorma Keinosta jää todistamaan "Neljän Savun kylään" aikanaan hankittu kanuuna. Jatkosodassa patteriupseeri Keino antoi suuntimat patterinsa samantyyppisille kanuunoille. Tykki on suunnattu länsi-lounaaseen kohti Päijänteen komeimpia auringonlaskuja.

Torsten Nykopp
Kari Vainio

Kirjoittajat ovat Jorma Keinon ystäviä ja työtovereita.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta