Katri Hepolampi

Ravintoloitsija s. 9.8.1936 k. 18.5.2015
Katri Hepolampi
Katri Hepolampi

Ravintola Kosmoksen omistaja Katri Hepolampi kuoli 78-vuotiaana 18. toukokuuta 2015 Helsingissä, jossa hän oli myös syntynyt 9. elokuuta 1936. Ammatillisena kunnianosoituksena hänet valittiin kunniakrouvariksi, ja hän ehtikin olla alalla 60 vuotta.

Katri Hepolampi meni Kosmokseen 1955 ja jäi sinne. Aluksi alaikäisenä äitinsä kanssa töihin, kunnes hänestä kasvoi sukuravintolan sielu. Vaikka häntä ei enää viime vuosina näkynyt ravintolasalissa päivittäin, Kosmos pysyi Hepolampien käsissä: veljentytär Irina pyöritti ravintolaa, kun Katri jatkoi yrityksen hallituksessa.

Veljentyttären mukaan ravintolassa tehtiin niin kuin Katri sanoi, mutta tämä oli avoin ja ennakkoluuloton: "Hän ei koskaan sanonut ei. Uutuuksista otettiin ensin selvää, ja sitten lähdettiin hulluna mukaan. Leimaavin piirre oli se, että Kosmos meni perhe-elämän edelle. Aina."

Monille asiakkaille Kosmoksessa oli se perhe ja "Kosmoksen Katri" sen äitihahmo. Lempeä ja ymmärtävä auttaja, mutta myös kurinpitäjä. Kanta-asiakkaat tiesivät, ettei kannattanut käyttäytyä huonosti, koska sillä oli seuraamuksia.

Tosin porttikieltoja ei ikinä annettu, sillä ihmisen piti itse ymmärtää, jos hän oli ei-toivottu-henkilö.

Meno oli välillä villiä, mutta kaikenlaista siedettiin. Ruokalista oli pitkä, mutta niin myös Hepolammen pinna. Senkin ansiosta "Kosmoksen Katrista" tuli merkittävä kulttuurivaikuttaja. Ei pelkästään ravintolakulttuurin, vaan kaikenlaisen kulttuurin. Kosmos on ollut kuvataiteilijoiden, galleristien, kirjailijoiden, muusikoiden, elokuvaväen, viihteentekijöiden, mainosväen, toimittajien ja muiden enemmän tai vähemmän luovaa työtä tekevien kantapaikka.

Kosmoksessaviihtyivät vaikka ketkä Ella Erosesta Matti Pellonpäähän, Tarmo Mannista Pentti Saarikoskeen, Aimo Kanervasta Miina Äkkijyrkkään, Kaisa Blomstedtista Stefan Lindforsiin.

Pian taiteilijaravintolan maine alkoi houkuttaa poliitikkoja, virkamiehiä ja bisneseliittiä. Siellä nähtiin niin Kari Kairamo, Pekka Herlin, Tankmar Horn, Antti Piippo, Ilkka Kanerva, Erkki Liikanen kuin Raimo Sailas.

"Kosmos oli sillä tavalla hyvä ravintola, että oli millainen julkkis tahansa, kukaan ei tullut selkään taputtamaan", Katri Hepolampi muistutti. Erittäin totta: tunnetut nimet ja kasvot kävivät Kosmoksessa myös siksi, että he saivat olla rauhassa.

Hepolampiolisi voinut olla julkkis itsekin. Hän pysytteli silti taustalla vaatimattomana, mutta valppaana hyvän ravintoloitsijan tapaan: hän näki ja tiesi kaiken, mutta ei suotta sekaantunut. Sitä paitsi hienotunteisuus oli hänen henkilökohtainen hyveensä.

Hepolammesta ja Kosmoksesta olisi pitänyt tehdä kirja, mutta Hepolampi piti kunnia-asianaan, että ravintolan asiakkaista ja tapahtumista ei laverrella. Tällä kohdin uskomaton tarinankertoja aina sulki suunsa, sillä hänelle asiakkaat olivat etunimeltä tuttuja ystäviä eivätkä asiakkaita.

Vaikka Hepolampi vierasti julkisuutta, kymmenet Kosmos-vuoteni saivat hänet suostumaan Helsingin Sanomien Teema-lehden haastatteluun. Vietimme tämän vuoden helmikuussa rattoisan iltapäivän Kosmoksessa emmekä varsinkaan puhuneet sairauksista, koska ei niin sivistynyt ja seurallinen ihminen rasita muita iän tuomien tautien voivottelulla.

Katri Hepolampi oli harvinaisen iätön ja ystävät kaikenikäisiä. Kun hän viimeksi täytti suurin piirtein täysiä vuosia, ystävät kutsuttiin koolle eikä vähempi olisikaan riittänyt: Ville Valo lauloi, jättimäinen sampi komisti juhlapöytää ja ravintoloitsijan muotokuva paljastui.

Kuva katsoo takaseinältä saliin, joka on yleensä täynnä. Hepolammen mielestä sen tylsempää paikkaa ei voinut ollakaan kuin tyhjä ravintola. Nyt Kosmoksessa on kuitenkin Katrin tyhjäksi jättämä paikka.

Kato on käynyt myös asiakaskunnassa, mutta kun miehet ovat sortuneet, tilalle on tullut naisia. Katri Hepolampi koki senkin ajan, jolloin naiset eivät päässeet yksin tai keskenään ravintoloihin. Tällaista meininkiä hänen oli mahdoton ymmärtää: "Aikaisemmin ravintolat olivat miesten pesiä. Ja sellainen hienostelutapa, ettei nainen voi ottaa ryyppyä, on minusta ihan päin. . ."

Skool kunniakrouvarille!

Seija Sartti

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta