John Nash

Matemaatikko s. 13.6.1928 k. 25.5.2015
John Nash
John Nash

Nobelilla palkittu matemaatikko John Nash kuoli  23. toukokuuta 2015. Yhdysvaltalainen Nash, 86, ja hänen vaimonsa menettivät henkensä, kun heidän taksinsa ajoi kolarin New Jerseyssä.

John Nash oli syntynyt 13. kesäkuuta 1928 Länsi-Virginiassa.

Suuri yleisö muistaa Nashin elokuvasta Kaunis mieli, joka on palkittu Oscarilla. Elokuvassa Nashia näytteli Russell Crowe.

Nash sairasti skitsofreniaa. Kaunis mieli kuvaa hänen taisteluaan sairauden kanssa ja hänen uraauurtavaa työtään matemaatikkona.

Crowe ilmoitti viestipalvelu Twitterissä melkein heti suru-uutisen jälkeen olevansa tyrmistynyt. "Uskomaton kumppanuus. Kauniita mieliä, kauniita sydämiä."

Nash meni naimisiin Alicia Larden kanssa vuonna 1957. Matemaatikon sairaus alkoi kehittyä pian tämän jälkeen. Pari erosi vuonna 1962 mutta meni uudelleen naimisiin vuonna 2001.

Pari oli pysynyt läheisenä, ja Nashin kunto alkoi parantua 1980-luvulla.

Nash voitti taloustieteen Nobelin palkinnon lokakuussa 1994 peliteoriasta, josta hän teki väitöskirjan 21-vuotiaana maineikkaassa Princetonin yliopistossa. Vain kuusi kuukautta myöhemmin hän esitti uraauurtavan uuden tuloksen, joka tunnetaan Nashin tasapainolauseena.

Lauseen mukaan jokaisessa monen pelaajan pelissä, jossa pelaajat eivät toimi yhteistyössä, on tasapainotila, jossa kukaan pelaajista ei voi parantaa omaa asemaansa ryhtymättä yhteistyöhön eli muuttamalla pelkästään omaa strategiaansa.

Nash oli ensimmäinen tutkija, joka korosti yhteistyön eli pelaajien välisten neuvottelujen roolia matemaattisessa peliteoriassa, korosti matematiikan tohtori Juliette Kennedy Nashin elämäkerrasta HS:lle kirjoittamassaan arviossa.

Peliteoriaa sovelletaan muun muassa politiikan tutkimuksessa, mutta Nash edisti erityisesti taloustieteiden kehitystä.

Nashin työ on auttanut analysoimaan kaikkia päätöksentekotilanteita, jotka sisältävät strategisia elementtejä. Ne voivat liittyä esimerkiksi investointien tekemiseen, hinnoitteluun tai ympäristösääntelyyn.

Käytännössä jokainen taloustieteilijä törmää Nashin kehittämiin käsitteisiin jossain vaiheessa uraansa.

"Vaikuttavaa hänen urassaan on se, miten paljon hän ehti saada aikaan niin nuorena", sanoo Aalto-yliopiston taloustieteiden professori Matti Liski.

"Vastaavaa suoritusta ei tule heti mieleen."

Nash ei pohtinut tutkimuksensa taloustieteellisiä sovelluksia. Silti hän vaikutti alan kehitykseen ehkä enemmän kuin yksikään toinen tutkija 1900-luvulla.

Nashia ihailtiin laajasti. Kun hän alkoi taas esiintyä julkisesti, luentosaleissa oli tungosta.

Liskin mukaan hänet tunnettiin myös huumorintajustaan.

"Älä välitä, he odottavat todennäköisesti Russell Crowea", Nash oli todennut Liskin kollegalle, joka ei tiennyt nobelistin puhuvan seminaarissa hänen jälkeensä. Cambridgen yliopiston professori ehti hämmentyä, sillä luentosali oli vähitellen täyttynyt ääriään myöten.

Juha Roppola

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta