Jukka Thurén

Professori s. 30.6.1930 k. 10.5.2015
Jukka Thurén
Jukka Thurén

Eksegetiikan professori Jukka Thurén kuoli 10. toukokuuta Turussa. Hän oli 84-vuotias, syntynyt 30. kesäkuuta 1930 Turussa.

Raunistulan työläiskaupunginosan kirjansitojan poika opiskeli sotien jälkeen laajasti klassisia ja seemiläisiä kieliä sekä teologiaa Turussa, Göttingenissä, Baselissa ja Uppsalassa.

Hän valmistui klassillisen filologian maisteriksi 1952 ja eksegetiikan tohtoriksi 1973. Papiksi Thurén vihittiin 1958.

Elämäntyönsä Thurén teki Åbo Akademin eksegetiikan lehtorina ja professorina 1966–1996. Tässä tehtävässään hänet tunnettiin isällisenä, vaativana ja rohkaisevana opettajana, joka kasvatti joukon Raamatun alkukielestä, historiasta ja sanomasta innostuneita tutkijoita.

Aikansa tarkoitushakuisesti värittyneen eksegetiikan sijaan Thurén painotti tiukan tieteellistä raamatuntutkimusta, jonka hän näki tukevan kirkon tunnustusta ja uskoa.

Thurén toimi monipuolisesti kirkon tehtävissä. Hän oli 1970–1980-luvuilla tärkeässä roolissa Raamatun ja luterilaisten tunnustuskirjojen käännöskomiteoissa sekä Suomen evankelisluterilaisen kirkon ja Venäjän ortodoksisen kirkon välisissä oppineuvotteluissa. Tämän lisäksi Thurén käänsi alkukirkon tekstejä kreikasta ja latinasta sekä Lutherin tuotantoa. Hänen suurtyönsä oli koko Uuden testamentin kattava oivaltava selityssarja.

Eläkkeelle jäätyään Jukka Thurén opiskeli viron kielen ja opetti useaan otteeseen Tarton yliopistossa. Hänen sydäntään lähellä olivat aina perunan- ja tomaatinviljely, joita hän joskus kutsui ihmisen tärkeimmäksi tehtäväksi.

Lauri Thurén
Kirjoittaja on Jukka Thurénin poika.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta