Erkki Vasama

Lehtori, edunvalvoja s. 4.8.1933 k. 9.4.2015
Erkki Vasama
Erkki Vasama

Jyväskylän Lyseon suomen ja latinan kielten lehtori Erkki Vasama kuoli 9. huhtikuuta 2015 Jämsässä 81-vuotiaana. Hän oli syntynyt 4. elokuuta 1933 Joensuussa.

Vasama jätti valtakunnalliseen oikeushistoriaan, keskisuomalaiseen edunvalvontaan sekä jyväskyläläiseen kunnallispolitiikkaan jäljittelemättömän henkilökohtaisen uran.

Erkki Vasama kirjoitti ylioppilaaksi 1953 Jyväskylän Lyseosta ja valmistui 1960 Helsingin yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatiksi.

Opiskelujen aikana hän avioitui lääkintävoimistelija Marja Holopaisen kanssa ja heille syntyi kaksi lasta.

Kun Erkki Vasama täytti 70 vuotta vuonna 2003, hän kertoi haastattelijalle, ettei ole koskaan liian myöhäistä istuttaa jotakin hyvää. Vaimo Marja vakuutti Erkin elävän sanojensa mukaan ja olevan pullollaan hauskoja kujeita pitkin päivää.

Vasamaopetti suomea ja latinaa Jyväskylän Lyseossa 16 vuotta 1960–76. Yhteiskunnallisen kuohunnan keskellä Vasama salli oppilailleen vapauksia ajatella itsenäisesti ja haastaa opettajansa poliittisiin väittelyihin. Hän toi keskustelukulttuurin Lyseon arkeen.

Opettajanura päättyi, kun Vasama valittiin Keski-Suomen maakuntaliiton toiminnanjohtajaksi (1976–81) ja Suomen Vesitieyhdistyksen toiminnanjohtajaksi 1981.

Puoluekannaltaan Vasama oli sosiaalidemokraatti, jonka sydämen asiana oli heikko-osaisten etujen puolustaminen. Hän jäi ryhmässään vähemmistöön, mutta sitkeä ja avoin, huumorin sävyttämä työskentely toi hänelle kannatusta yli puoluerajojen.

Vasama valittiin Jyväskylän kaupunginvaltuustoon 1969–1983 ja kirkkovaltuustoon 1967–1978.

Vasamalla oli kaikkiaan nelisenkymmentä luottamustehtävää, muiden muassa Jyväskylän Talvessa ja Jyväskylän Kesässä.

Lastenkirjoitettua ylioppilaaksi Erkki ja Marja Vasama olivat kypsyneet suureen elämänmuutokseen. Erkki Vasama keskittyi Jämsässä Villi-Hanhelan rakentamiseen ja vaimo jatkoi fysioterapian opettajana Jyväskylän terveydenhoito-oppilaitoksessa. Perheen yhteiset tulot laskivat dramaattisesti, mutta elämänlaatu nousi kohisten.

Vasaman elämässä alkoi uusi vaihe 1985, kun kaltoin kohdelluksi tunteneet ihmiset alkoivat pyytää häneltä oikeusapua. Laajat yhteiskuntaverkostot omannut mies tarttui asioihin ilmaiseksi. Hän oli perustamassa vuonna 1989 Kansalaisen oikeusturvayhdistystä, jonka johtotehtävissä hän työskenteli vuoteen 2004, Eurooppalaisen oikeusturvan keskusliiton (EOK) perustamiseen asti.

Vasama puolusti yksilöitä järjestelmää vastaan oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon nimissä. Kuntien ja valtion virkamiehet kohtasivat hänessä tarvittaessa ärhäkkään asiamiehen, joka asioiden vaatiessa valitti korkeimmalle tasolle asti. Virkamiehet saivat usein kuulla kunniansa. Salaliittoteorioiden kehittelyssä Vasama ei ollut lainkaan huono. "Työni ei ole turhaa, joskin ajoittain turhauttavaa", hän luonnehti.

Timo Siukonen

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta