Keijo Kaartinen

Insinööri s. 29.6.1931 k. 2.5.2015
Keijo Kaartinen
Keijo Kaartinen

Insinööri Keijo Kaartinen kuoli lyhyen sairastelun jälkeen 2. toukokuuta 2015 Voikkaalla. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Voikkaalla 29. kesäkuuta 1931.

Kaartinen eli rikkaan elämän yhteiskunnallisena vaikuttajana ja määrätietoisena toteuttajana urheilu-elämässä, kunnallispolitiikassa sekä paperiteollisuudessa. Hän oli valmistunut insinööriksi Kotkan teknisestä opistosta koneenrakennuksen oppisuunnalta.

Koko työuransa Kaartinen teki Kymi Oy:ssä (UPM). Hän aloitti viilariharjoittelijana konekorjaamolla 1948 ja työskenteli aluekorjausmestarina, korjausinsinöörinä, päällikkönä, Kymin Kuusanniemen kunnossapitopäällikkönä ja viimeisempänä Kymin asennus- ja laadunvalvontapäällikkönä.

Kaartinen tunsi velvollisuudekseen osallistua oman yhteisön asioiden kuntoon saattamiseen. Hän oli kaksitoista vuotta Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Kuusankoskella ja hänellä oli useita luottamustehtäviä. Esimerkiksi Kuusankosken palolautakunnan puheenjohtajana hän oli 22 vuoden ajan.

Kaartinen teki lukuisia aloitteita ja oli sitkeä niiden päätökseen viemisessä. Useiden vuosien aloitetyön tulos oli Kuusankoski-taloon saatu Pro Patria-taulu oman kunnan sankarivainajille. Menneiden sukupolvien työn kunnioittamiseksi -patsas toteutui Kaartisen aloitteesta.

Voikkaan tehdaspalokunnan lakkauttamisen jälkeen Kaartinen alkoi puuhamiehenä valmistella Kuusankosken vapaapalokunnan perustamista. Vuonna 2008 hän oli tämän perustajajäsenenä lipunnaulaaja numero 2. Sotiemme äidit -taulu, joka paljastettiin 6. joulukuuta 2013, jäi hänen viimeiseksi toteutuneeksi aloitteeksi.

Mieluisimpia aloitteita oli skeittauspaikka, johon alun toi koti-ovelle tullut lapsiryhmä sanoillaan: "Voitko Keijo hankkia meille skeittipaikan?"

Kaartinen tunnettiin ansioituneena jalkapallomiehenä. Hän oli 1946 perustajajäsenenä Voikkaan Pallo-Peikoissa, jonka kunniapuheenjohtaja hän oli. Hän oli mukana myös Suomen Palloliiton liittovaltuustossa 1976–1980 ja Suomen Palloliiton piirihallituksessa 1970–1983.

Kaartisen aloitteesta Voikkaalle saatiin ruohokenttä 1961.

Kaartinen oli erittäin isänmaallinen mies. Hän palveli Suojeluskunnan poikaosastossa sotilaspoikana 1941–1944 toimien lähettinä. Kaartinen oli sotilasarvoltaan yliluutnantti. Vuodet 1992–2012 hän oli III/JR5, Peikkopataljoonan, perinnetoimikunnan puheenjohtaja.

Kaartinen oli sanavalmis, sosiaalinen ja humoristinen seuramies, joka puhui uutterasti kotiseudun, suomalaisen jalkapallon ja maanpuolustuksen puolesta.

Keijo Kaartinen palkittiin elämänsä aikana useilla eri ansiomerkeillä. Kotiseutuneuvoksen arvonimen hän sai itsenäisyyspäivänä kaksi vuotta sitten.

Markus Kaartinen
Kirjoittaja on Keijo Kaartisen lapsi.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta