Elina Ström

Lausuntataiteilija s. 21.2.1951 k. 25.3.2015
Elina Ström
Elina Ström

Lausuntataiteilija, puheilmaisun opettaja Elina Ström kuoli synnyinkaupungissaan Lahdessa 25. maaliskuuta 2015. Hän oli 64-vuotias, syntynyt 21. helmikuussa 1951.

Ström kuului sukupolvensa lausuntataiteilijoiden kärkijoukkoon. Hänen syvä ihmisyytensä ja tinkimättömyytensä lausuntataiteilijana ja opettajana on perintö, josta hänen vaikutuspiirissään olleet ovat kiitollisia.

Ström aloitti lausujanuransa Helsingin yliopiston suojissa lausuntataiteilija Ritva Ahonen-Mäkelän vaativassa puheilmaisun laboratoriossa. Ensilausuntailtansa hän valmisti 1976 Kansallisteatteriin.

Varsinainenläpimurto oli hänen Aleksis Kivi -iltansa Kansallisteatterin Willensaunassa vuonna 1980. Kiven kieli oli Strömille toinen äidinkieli, perintöä kotipiiristä. Seunalan Annan tarina on mieleenpainuvin, syvimmin koskettanut muistoni Strömistä taiteilijana.

Ritva Laaton ohjaama Edith Södergran -ilta vuonna 1986 oli Strömin toinen rosoisenkuultava oma iltansa.

Ström muistetaan hänen useista yhteisesiintymisistään lausujaystävien kanssa.

Muun muassa vuonna 1980 hän oli mukana Eeva-Kaarina Volasen ohjaamassa Haavikko-illassa sekä Jukka Kajavan ohjaamassa Jotuni-illassa "Mitä Maria sanoi. . ." sekä Suomen Lausujain Liiton Itsenäisyyspäivämatineassa Temppeliaukion kirkossa 6. joulukuuta 1993, kun juhlittiin Aaro Hellaakosken 100-vuotisjuhlaa.

Ström kuului Kajaanin Sana ja Sävel -runoviikon vakioesiintyjiin ja esiintyi useissa yhteyksissä Yleisradiossa ja televisiossa.

Ströminpitkä opettajan ura kulki Töölön Yhteiskouluun, Helsingin konservatorioon, Sibelius-Akatemiaan, Tampereen yliopistoon ja jatkui Suomen Lausujain Liiton kesäkursseilla Suolahdessa sekä monien lausujien yksityisopettajana ja useiden lausuntailtojen ohjaajana.

Totuudellisuus ja kunkin ohjattavan ominaislaadun tunnistaminen oli leimallista hänen opetus- ja ohjaustyölleen.

Ström oli myös ateljeekriitikko lausuntataiteilijaystävilleen. Siinä roolissa hänen olemuksensa hauraus ja toisaalta äärimäinen voima näkyi. Hän tunnisti ja kyseenalaisti mahdollisen pulman ja loi olemuksellaan tilaa herkkyydelle ja inhimillisyydelle.

Perhepiirissä Ström tunnettiin lämpimänä ja läheisistään huolehtivana tyttärenä ja sisarena.

Malla Kuuranne
Kirjoittaja on Elina Strömin ystävä.

Muistojen arkistosta