Timo Partanen

Tutkija s. 13.3.1938 k. 1.5.2015
Timo Partanen
Timo Partanen

Emeritusprofessori Timo Partanen kuoli pitkäaikaiseen sairauteen Helsingissä 1. toukokuuta 2015. Hän oli 77-vuotias, syntynyt 13. maaliskuuta 1938 Helsingissä.

Epidemiologi, biostatistikko ja psykologi teki pitkän uran Työterveyslaitoksessa. Hän jäi eläkkeelle laitoksen Epidemiologian ja biostatistiikan osaston vanhemman tutkijan tehtävästä vuonna 2001. Tällöin Partanen muutti avopuolisonsa, tohtori Ineke Wesselingin mukana Costa Ricaan, jossa hän jatkoi vierailevana professorina vuoteen 2012 saakka.

Partanen opiskeli biostatistiikkaa Cincinnatin yliopistossa Yhdysvalloissa ja valmistui maisteriksi 1966. Opinnot eivät jääneet siihen, vaan jo kouluaikana syntynyt kiinnostus sosiaalitieteisiin johti hänet opiskelemaan psykologiaa, sosiologiaa ja tilastotiedettä Helsingin yliopistoon. Partanen väitteli tohtoriksi 1993.

Partanen oli ahkera kirjoittaja, joka laati kriittisiä artikkeleita monista työn ja terveyden välisistä yhteyksistä. Työperäinen syöpä oli hänen pitkäaikainen tutkimuskohteensa. Partanen kirjoitti rakentavasti ja oivaltavasti ja etsi tutkimuksessaan aina uutta näkökulmaa.

Partanen hallitsi syvällisesti epidemiologian ja biometrian menetelmät, mikä teki hänestä kysytyn yhteistyökumppanin sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Työterveyden edistäminen kehitysmaissa oli hänelle erittäin tärkeää.

Aktiivisen tutkimisen sekä uteliaan ja seurallisen luonteensa vuoksi Partanen hakeutui aina seikkailuihin ja mielenkiintoisten ihmisten seuraan.

Harrastelijamuusikon Hammond-urut kulkivat mukana esimerkiksi Lyoniin Ranskaan, jossa Partanen oli vierailevana tutkijana ja asiantuntijana useasti 1980- ja 90-luvuilla. Partanen oli musiikkimaultaan kaikkiruokainen, mutta erityisesti häntä viehätti 1940–50 -lukujen jazz. Yksi hänen tyttäristään sai jopa nimensä John Coltranen mukaan.

Partasella oli kyky kuunnella ja kuulla – huumoria unohtamatta. Työtovereina ja ystävinä opimme arvostamaan Partasen kykyä nähdä toisin. Hän tarkasteli yhteiskuntaa rohkeasti tavalla, jossa oli vahva oikeudenmukaisuuden koodi.

Partanen oli myös avulias ja äärimmäisen lojaali ystävilleen. Hänen seurassaan sai kokea paitsi antoisia keskusteluja, myös vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Harri Vainio
Hilkka Riihimäki

Kirjoittajat ovat Timo Partasen ystäviä ja työtovereita.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta