Christopher Lee

Näyttelijä s. 27.5.1922 k. 7.6.2015
Christopher Lee
Christopher Lee

Brittiläinen näyttelijä Christopher Lee kuoli 7. kesäkuuta 2015 lontoolaisessa sairaalassa. Hän oli 93-vuotias, syntynyt Lontoossa 27. toukokuuta 1922.

Leen isä oli buurisodassa ja ensimmäisessä maailmansodassa taistellut everstiluutnantti ja hänen äitinsä italialainen kreivitär, kuuluisa edwardiaanisen ajan kaunotar. Leen vanhemmat erosivat pojan ollessa nelivuotias. Äiti muutti Leen ja tämän siskon kanssa Sveitsiin, jossa Lee ensimmäisen kerran tutustui näyttelemiseen. Palattuaan Lontooseen hän jatkoi esiintymisiä koulunäytelmissä, vaikka opiskellessaan Wellington Collegessa hän ei näytellyt lainkaan.

Wellingtonissa Lee pärjäsi hyvin klassisissa kielissä, mutta kehnosti liikunnassa ja joutui usein koulukiusatuksi. Lee joutui keskeyttämään opintonsa vuosi ennen valmistumista vuonna 1939, koska hänen isäpuolensa teki konkurssin.

Samana vuonna Lee lähti vapaaehtoiseksi Suomen talvisotaan. Brittivapaaehtoisia ei lähetetty taisteluihin lainkaan. Heidät pidettiin vartiointitehtävissä turvallisen välimatkan päässä rintamalta. Kahden viikon päästä he palasivat kotiin.

Lee yritti toisen maailmansodan aikana ryhtyä vielä hävittäjälentäjäksi Etelä-Afrikassa. Näköhermossa havaittu vika kuitenkin romutti Leen lentäjänhaaveet ja hän päätyi ilmavoimien tiedusteluyksikön riveissä vartijaksi vankilaan Rhodesian Salisburyssa. Euroopan sotanäyttämöllä Lee osallistui muun muassa kuuluisaan Monte Cassinon taisteluun Italiassa sekä oli sodan jälkeen lyhyen aikaa natsirikollisia jäljittävässä yksikössä.

Palattuaan Lontooseen 1946 Lee päätti noudattaa serkkunsa neuvoa ja ryhtyä näyttelijäksi. Hän saikin lopulta seitsemän vuoden sopimuksen tuolloin merkittävältä brittiläiseltä Rank-elokuvayhtiöltä. Lee teki debyyttinsä Terence Youngin elokuvassa Corridor of Mirrors (1947), jossa hänellä oli yksi repliikki. Sitä seurasi kymmenen vuotta elokuvien pienissä sivurooleissa.

Vuonna 1957 Lee esitti Frankensteinin hirviötä kauhuelokuviin erikoistuneen Hammer-elokuvayhtiön Frankensteinin kirouksessa. Siitä alkoi Leen pitkä ura Hammer-yhtiön elokuvissa.

"Muut miestähdet eivät halunneet minua lähelleen, koska olin liian pitkä. Lopulta tilaisuuteni tuli Frankensteinin kirouksessa. Hirviöksi haluttiin pitkä tyyppi, joka osasi liikkua", Lee kertoi HS:n haastattelussa 2002.

"Hammer maksoi meille yhtä huonosti kuin muut, mutta kuvauksissa oli paremmat ruoat kuin muilla yhtiöillä. Ohjaajat ja näyttelijät olivat yleensä aina samoja. Siksi olimme kuin perhe ja meillä oli hauskaa."

Vampyyrikreivi Draculan rooli teki hänestä kauhuelokuvien kulttihahmon, mutta Lee itse valitti vuorosanojensa vähyyttä Hammerin Dracula-elokuvissa. Viimeisen kerran Lee näytteli Draculaa vuonna 1973 elokuvassa The Satanic Rites of Dracula.

Muita Leen merkittäviä elokuvarooleja oli muun muassa roistomaisen Rochefortin osa Richard Lesterin Alexandre Dumas -filmatisoinneissa Kolme muskettisoturia (1973) ja Koston merkki (1974) sekä Bond-elokuvan 007 ja kultainen ase (1974) palkkamurhaaja Scaramanga.

Lee piti parhaana roolisuorituksenaan Pakistanin valtion perustajan Muhammad Ali Jinnahin osaa elokuvassa Jinnah (1998) ja parhaana tekemänään elokuvana brittiläistä kauhuklassikkoa Uhrijuhla (1973).

Lee oli mukana myös kahdessa 2000-luvun suuressa elokuvasarjassa. George Lucasin kahdessa Star Wars -elokuvassa hän esitti kreivi Dookua, ja Peter Jacksonin J.R.R. Tolkien -filmatisoinneissa Taru sormusten herra (2001–2003) ja Hobitti (2012–2014) Lee oli velho Saruman.

Hän kävi myös esittelemässä Taru sormusten herrasta -elokuvia Suomessa 2002. Suomi oli Leen erityisen rakkauden kohde. Näyttelijä tunsi paremmin esimerkiksi Helsingin arkkitehtuuria kuin hänen Suomen-vierailunsa isäntä Antti Toiviainen.

"Ajettiin autolla Kaarle XII:n ohi, ja kerroin, että tässä on kuuluisa yökerho. Lee alkoi saman tien kertoa talon arkkitehdistä ja myös viereisten talojen arkkitehdeistä", Toiviainen muistelee.

Pyydettäessä Lee myös luki Kalevalasta otteita. "Se oli hänelle tärkeä teos. Hän pystyi siteeraamaan sitä. Hän myös vertasi mielellään Kalevalaa ja Tolkienin Tarua sormusten herrasta."

Lee hyödynsi syvää ääntään myös laulajana. Hän levytti oopperamusiikkia sekä oli mukana muutamalla metallialbumilla.

Lee oli vuodesta 1961 naimisissa tanskalaisen taiteilijan ja entisen mallin Birgit Krønken kanssa. Heillä on tytär Christina.

Pertti Avola

Muistojen arkistosta