Tellervo Ravila

Pianotaiteilija s. 10.5.1935 k. 12.5.2015
Tellervo Ravila
Tellervo Ravila

Pianotaiteilija Tellervo Ravila (myöh. Bayerle) kuoli Indianapolisissa Yhdysvalloissa 12. toukokuuta 2015. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Turussa 10. toukokuuta 1935.

Ravila aloitti pianonsoiton opinnot Turussa pianotaiteilija Astrid Joutsenon johdolla ja edistyi nopeasti esiintyen jo varhain solistisissakin tehtävissä. Hän ei koskaan unohtanut mainita, kuinka tärkeä hyvä ensimmäinen opettaja on pianistille.

Vuonna 1949 Ravila muutti Helsinkiin ja jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa. Hän suoritti pianodiplomin 1957 ja voitti samana vuonna Maj Lind -pianokilpailun. Hän työskenteli Sibelius-Akatemian pianonsoiton opettajana vuosina 1957–61.

Ensikonsertin annettuaan hän esiintyi muun muassa Radion sinfoniaorkesterin ja Turun kaupunginorkesterin solistina. Hän myös nauhoitti Yleisradiolle useita konserteissaan soittamiaan kappaleita.

Ravila täydensi opintojaan vuosina 1959–61 Leningradin Rimski-Korsakov-konservatoriossa sekä 1961–64 Juilliard School of Musicissa New Yorkissa, jossa hän tapasi toisen aviomiehensä Gustav Bayerlen.

Hän konsertoi vielä Suomessa syyskuussa 1963. Erik Tawaststjerna kirjoitti kritiikissään Helsingin Sanomissa, että "Tellervo Ravila on astunut suomalaisten pianistien eturiviin".

Tämän konsertin jälkeen Ravila ei enää palannut pysyvästi Suomeen.

Puolison professuurin myötä Ravila muutti Bloomingtoniin, Indianaan, jossa hän eli lopun elämäänsä. Hän oli Bloomingtonin opettajayhdistyksen pianonsoiton opettaja. Lisäksi hän oli jäsen ja luennoitsija Indianan ja Yhdysvaltojen musiikinopettajien liitoissa. Aika ajoin Ravila esiintyi myös itse. Aivan viimeisinä vuosina nivelrikko valitettavasti esti soittamisen.

Kaksi poikaa puolisoineen sekä lastenlapset olivat Ravilalle jatkuva ilon ja ylpeyden aihe. Harrastuksiin kuuluivat taidenäyttelyissä käynti, kirjallisuus ja ompelu. Hän oli myös loistava ruoanlaittaja.

Salme Kurki
Kirjoittaja on Tellervo Ravilan sisko.

Muistojen arkistosta