Pekka Kähkönen

Oopperalaulaja, kanttori, laulupedagogi s. 5.1.1956 k. 12.5.2015
Pekka Kähkönen
Pekka Kähkönen

Oopperalaulaja, kanttori ja laulupedagogi, baritoni Pekka Kähkönen kuoli sairauskohtaukseen kotonaan Helsingissä 12. toukokuuta 2015. Hän oli 59-vuotias, syntynyt 5. tammikuuta 1956 Savonlinnassa.

Kähkönen valmistui kanttoriksi 1980, minkä jälkeen hän suoritti oopperalaulajan tutkinnon 1984 ja laulun diplomitutkinnon Sibelius-Akatemiassa 1987. Laulajanuransa aikana Kähkönen ehti esittää muun muassa noin neljäkymmentä eri oopperaroolia Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Tallinnan Estonia-teatterissa sekä maakuntaoopperoissa.

Hänen suurista oopperaproduktioistaan näyttävin oli Olympiastadionilla esitetty Tuomas Kantelisen Paavo Nurmi -aiheinen ooppera.

Kähkönen uskoi teatteri-ilmaisulliseen oopperaan, ja kaikki produktiot, muun muassa Pikku Taikahuilu, Albert Herring ("Albert Silli") ja Viulunsoittaja katolla menestyivät hienosti. Kähkösen visiona oli edistää oopperan asemaa ja tukea nuoria laulajia.

Omien esiintymisiensä lisäksi Kähkönen työskenteli lähes uransa alusta lähtien myös laulupedagogina muun muassa Helsingin Konservatoriossa, Teatterikorkeakoulussa ja pisimpään, yli kaksikymmentä vuotta, Sibelius-Akatemiassa.

Pitkä rupeama laulunopetuksen parissa on tuottanut mainioita tuloksia. Kuudesta 2000-luvulla järjestetystä Lappeenrannan laulukilpailusta kahdessa parhaaksi mieslaulajaksi on valittu Kähkösen oppilas.

Laulupedagogina Kähkönen oli näkemyksellinen ja sinnikäs. Hän kykeni kuulemaan solistipotentiaalin kanttoreiksi ja musiikinopettajiksi opiskelevissa nuorissa ja jaksoi rakentaa tällaisille laulajille instrumenttia sen perustuksista lähtien.

Monet hänen oppilaistaan ovat kuvanneet Kähköstä isähahmoksi ja mentoriksi. Hän oli klassisen musiikin sekatyömies ja laulumusiikin lannistumaton työmyyrä, joka laajan tuttavien ja ystävien verkostonsa keskellä oli jatkuvasti toimessa.

Kähkönen organisoi oopperaproduktioita yhdessä laulajakollegoidensa kanssa, osallistui nuoria laulajia uran alkuun auttavan Matti Salmisen Säätiön toimintaan sekä tuotti levytyksiä oman tuotantoyhtiönsä yrittäjänä ja toimitusjohtajana.

Kuolinpäivänään häneltä jäi kesken oopperaproduktio ja toteuttamatta monta uutta ideaa.

Jenni Lättilä
Kirjoittaja on Pekka Kähkösen entinen oppilas.

Muistojen arkistosta