Veijo Meri

Kirjailija s. 31.12.1928 k. 21.6.2015
Veijo Meri
Veijo Meri

"Viimeiset viisitoista vuotta ovat olleet parhaat", kirjailija Veijo Meri sanoi, kun kuusi ja puoli vuotta sitten pyysin häneltä 80-vuotishaastattelua.

Veijo Meri kuoli 21. kesäkuuta 2015 sairaalassa Helsingissä. 86-vuotias kirjailija oli sairastanut pitkään. Meri oli syntynyt Viipurissa 31. joulukuuta 1928.

Parhailla vuosilla hän tarkoitti sitä, että tunnettu, tunnustettu ja vuonna 1998 akateemikoksi nimitetty kirjailija koki joutuneensa asemansa tähden myös vaatimusten kohteeksi. Niin hyvä spontaani puhuja kuin Meri olikin, viralliset seminaarit tuntuivat epäilemättä työläiltä.

Niistä ja muusta esillä olosta oli helpompi kieltäytyä, kun viimeinen teos, Suomen historiaa käsittelevä kirjoituskokoelma Pohjantähden alla ilmestyi 1999 ja vetäytyminen julkisesta elämästä alkoi.

Merkkipäivähaastattelua ei tehty, koska Meri epäili, ettei hänellä ole enää sanottavaa, ja päivän kuntokin oli kehno. Luultavasti oma ilmiömäisen jutuniskijän mainekin tuntui pitkään sairastelleesta miehestä lähinnä taakalta. Pystyisikö enää.

Varsinkin 1970-luvulla Meri oli kovasti esillä. Romaani Kersantin poika (1971) toi Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 1973. Haastatteluja ilmestyi tiheään, ja niissä tivattiin mielipidettä niin sodasta, kulttuurista, perhe-elämästä kuin seksistä. Vuosien 1975–80 taiteilijaprofessori napattiin mielipideautomaatiksi.

Puhetta kuitenkin putoili tuossa joulukuun puhelussa ihan täyden voiman päivien malliin, vaikka kassien kantaminen kauppa-autolta vielä hengästytti.

Palvelujen perikato olisikin jo silloin ollut hyvä jutun aihe: Meri muisteli tilastoja, joiden mukaan hänen Tammisalonsa oli vuosikymmenten saatossa noussut Lehti- ja Kuusisaaren jälkeen Helsingin äveriäimmäksi alueeksi, mutta niinpä vain sieltäkin oli lähikauppa kadonnut.

Veijo Meri syntyi kersantin perheeseen. Lapsuuden miljöö oli kasarmialue, mutta paikkakunnat vaihtuivat. Pysyvyyttä edusti isän kotitalo Hausjärvellä. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Hämeenlinnan lyseosta 1948 ja opiskeli lempiainettaan historiaa Helsingin yliopistossa.

Esikoisteos, novellikokoelma Ettei maa viheriöisi ilmestyi 1954 ja on yhä herkullista luettavaa – toisin kuin vanhahtavan nimen perusteella voisi luulla.

Toinen teos oli täyttä Merta otsikkoon saakka. Episodiromaani Manillaköysi (1957) perustui työmaalla kuultuihin sotamiesten juttuihin ja löi läpi William Faulknerilta ja James Joycelta ammentavan proosan modernismin Suomessa.

"Päätin jyrkästi, etten kirjoittaisi ainoatakaan lausetta, jossa sanottaisiin, että nyt Joosella on paha olla", Meri luonnehti myöhemmin. Sisäinen todellisuus eli sattumanvaraisuus ja kaoottinen liike nousevat Manillaköydessä inhimillisen harkinnan ja tavoitteellisuuden ohi.

Työ Otavan kustannusvirkailijana sai jäädä ja elämä vapaana kirjailijana alkaa.

Suuret – tai pikemminkin tiiviit ja vikkelät – romaanit valmistuivat kiivaalla tahdilla. Vuoden 1918 tapahtumia (1960) vauhditti epäilemättä Väinö Linnan Pohjantähti-trilogia, joka ehti samaan aikaan jo toiseen osaansa.

Linna selittää tapahtumia laajasta ajallisesta ja yhteiskunnallisesta näkökulmasta, mutta suullisesta perimätiedosta ammentava Meri keskittyy ikään kuin satunnaisiin ihmisiin äkillisissä pakkotilanteissa.

Mitään poliittista valveutuneisuutta Meren toimijoilta ja tumpeloilta ei tapaa – muissakaan teoksissa. Häntä kiinnostaa se, "mitä ihmiselle tapahtuu silloin kun se on kriisitilanteessa" ennen kuin "järki ja opeteltu logiikka kapaloi ja koteloi tapahtuman sellaiseksi, että sen voi ottaa kainaloon ja viedä takapihalle tai panna piirongin päälle".

Niinpä kuvaus keskittyy toimintaan, ei ajatuksiin, myös rauhan kuvauksissa Peiliin piirretty nainen (1963) ja Everstin autonkuljettaja (1966): arki näyttää sellaiselta kuin toiminnan takana ei olisi ensimmäistäkään ajatusta. Ihminen on koomikko oman elämänsä näyttämöllä.

Merellä huumori on vakava juttu, mustaa, eikä se aina naurata.

Meren kertomukset perustuvat kohtauksiin ja kuviin, asentoihin joihin ihmishyrrät hetkeksi jähmettyvät.

Hänen proosansa Suomessa uraa uurtanut modernismi oli juuri tätä: nopeaa poikittaisleikkausta, tiivistämistä, häikäilemätöntä kohti katsomista – mutta samalla myös tietoisuutta siitä, että "ihan lähelle emme näe". Niinpä outoutta, selittämättömyyttä, liikaa nopeutta ja kaaosta jää kuvaan. Havainto ja todellisuus eivät ole yhtä.

Intohimoinen elokuvan harrastaja – Akateemisen filmikerhon jäsen nro 2 – kirjoitti niin kuin taitava elokuvaohjaaja ohjaa, ja moni hänen kertomuksensa onkin sovitettu filmiksi.

Vaikutus nuorempiin prosaisteihin onkin luultavasti ollut merkittävämpi kuin juuri kenenkään muun hänen aikalaisensa. Suomalaisista Veijo Meri jos kuka on myös kirjailijoiden kirjailija.

Proosasta hänet parhaiten muistetaan, vaikka romaanien ja novellien julkaiseminen loppui jo ennen viidenkymmenen ikää.

"Mulla yksi laji dominoi kerrallaan. Periodi kestää viisitoista vuotta", Meri selvitti vuonna 1991, kun haastattelin häntä lajinvaihdoksista. Hän oli silloin ennen muuta runoilija – koska kukaan ei odottanut, että hän kirjoittaisi runoja, ei edes hän itse. Ja vapaus viehätti.

Meren mukaan proosateoksesta pääsee ulos, kun on saanut sen valmiiksi. "Teos on tehnyt tehtävänsä, rationalisoinut maailmaa. Se on kuin rakentaisi yksin ison talon muille, työtä on helvetisti."

Runo taas mahtuu kämmeneen, ja se on tehtävissä yhdessä päivässä, eikä siitä pääse eroon. "Runo tehdään sellaisessa mielentilassa kuin huomispäivää ei olisi."

Runon ulottuvuuksia hän piti paljon suurempina kuin proosan, mutta sen lyhyt ja tiukka muoto pitävät kuitenkin pirut ja enkelit kurissa.

Jo lukiolaisena runoja kirjoitellut Meri määritteli kirjailijan tien näin:

"Useimmat aloittavat runoilla, siirtyvät sitten novelliin, siitä romaaniin ja romaanista näytelmään. Näytelmien jälkeen tulevat artikkelit ja esipuheet toisten kirjoihin. Viimeiseksi kirjailijat laativat muistokirjoituksia."

Meri itse laati lopputyökseen neliosaisen muistokirjoituksen Suomelle. 1990-luvun mittaan ilmestynyt teossarja Maassa taivaan saranat, Huonot tiet, hyvät hevoset, Ei tule vaivatta vapaus ja Suurta olla pieni kansa kuvastaa kontujemme vaiheita esihistoriasta talvisotaan.

Varsinaisia uusia tietoja ja kokonaistulkintoja hän ei esitä, mutta anekdoottien tuntemus on huikea. Hän näkee historian draamana, esittelee faktoja odottamattomassa järjestyksessä, ja sommitelmasta muodostuu persoonallinen näkemys – todistus, joka herättää historian henkiin.

"Artikkelit ja esipuheet" ovat vaatimattomia sanoja sille Meren laajan tuotannon osalle, josta voi huoletta käyttää sanaa esseistiikka.

Juuri esseissä Meren yllättävät assosioinnit ja vertaukset; nopeus, tarkkuus ja kuvia kumartamaton mieli pääsevät välittömimmin oikeuksiinsa. Esseet muodostavat hänen tuotantonsa vapautuneimman ja villeimmän osan.

Toisaalta kokemuksellisuus tasapainottaa niissä usein kärjistyksinä purkautuvaa railakkuutta.

Menneisyyden ohella Merta innostivat etenkin suurmiehet William ShakespearestaCharles Chapliniin ja Aleksis KivestäC. G. E. Mannerheimiin. Aina hän etsi ihmistä moninkertaisten myyttien takaa. Kivestä ja Mannerheimista hän laati myös kokonaiset elämäkerrat.

Tietty kuumapäisyys ja itsepintaisuus kuuluivat kirjailijakuvaan ja toimintaan. Erään Eino Leinon seuran kipakan Kivi-illan päätteeksi kilpaileva tutkija tarjosi jo sovinnon kättä, mutta Meri ojensi isompansa suuntaan haarukan, piikit edellä.

Hän oli intohimoinen harrastaja, joka meni reippaasti myös tieteilijöiden alueille. Pahiten tuli turpiin etymologisesta sanakirjasta Sanojen synty (1982), mutta Meri uusi ja täydensi teostaan moneen kertaan, mikä sulki vähitellen irvijöiden suut.

Muutama kunniatohtorin tittelikin valtiotieteen ylioppilaalle kertyi.

Laji kuin laji, johtotähti oli aina sama: luettavuus.

Koska maailma kuitenkin on sekava, kiintopisteetön, ja kirjailija osa maailmaa, selkeät kehityskulut olisivat valheellista ja kehnoa taidetta.

Meri rakensi näköisyyden toisin. Koko ajan tapahtuu, eikä kukaan hallitse.

Antti Majander

Muistojen arkistosta