Urve Lippus

Professori s. 5.3.1950 k. 13.5.2015
Urve Lippus
Urve Lippus

Viron musiikki- ja teatteriakatemian musiikkitieteen professori Urve Lippus kuoli tulipalossa kotonaan Tallinnassa 13. toukokuuta 2015. Hän oli 65-vuotias, syntynyt Tartossa 5. maaliskuuta 1950. Hän oli Viron uuden itsenäisyyden ajan musiikinhistorian tutkimuksen kantava voima.

Lippus suoritti 1975 musiikkitieteen diplomin Musiikkiakatemiassa, silloisessa Tallinnan konservatoriossa. Hän suoritti 1985 Moskovan Tšaikovski-konservatoriossa tohtorintutkintoa vastaavan taiteen tutkimuksen kandidaatin tutkinnon musiikkitieteessä ja tuli 1990 Tallinnan konservatorion musiikkitieteen oppiainejohtajaksi.

Lippus puolusti Helsingin yliopistossa 1995 itämerensuomalaisten kansojen runolaulun lineaarista ajattelua koskevaa väitöskirjaansa. Samana vuonna hänet nimitettiin Leo Normetin seuraajana Viron musiikkiakatemiaksi nimetyn korkeakoulun musiikkitieteen professoriksi.

Neuvostoliiton hajoamisen ja Viron itsenäistymisen aikakausi synnytti kiinnostuksen Viron musiikinhistoriaan. Lippus organisoi Viron musiikkitieteen, erityisesti musiikinhistorian systemaattisen tutkimus- ja opetustyön, järjesti tutkijatapaamisia, ohjasi alan opinnäytetöitä ja toimitti alan julkaisuja. Hän oli Viron musiikkitieteellisen seuran perustaja.

Lippusin Tallinnassa järjestämiin kansainvälisiin konferensseihin kokoontui varsinkin Baltian maiden musiikintutkijoita, sitten saksalaisia kollegoja, joita alueen saksankielinen menneisyys kiinnosti. Lippusin viimeksi kokoamat konferenssit olivat hyvin kansainvälisiä.

Luovuttuaan oppiainejohtajan tehtävästä Lippus iloitsi mahdollisuudesta keskittyä kirjoittamiseen. Tuoreena aluevaltauksenaan esittävän säveltaiteen tutkimus hän keskittyi nyt työtoverien kanssa kirjoittamaan Viron musiikinhistorian yleisesitystä.

Lippus ei halunnut uuden itsenäisen Viron musiikintutkimuksen vetävän tuomiolle aiempia neuvostojärjestelmän hännystelijöitä. Hän katsoi eteenpäin ja oli ylpeä siitä, että virolaiseen musiikkitiedeyhteisöön kuului myös venäjänkielisiä jäseniä.

Urve Lippus oli hyvin omistautunut työlleen opinnäytetöiden ohjaajana. Hän puhui musiikkiakatemian työtovereistaan aina kunnioittavasti ja uskoi yhteisten saavutusten arvoon. Kun Tallinnan keskustaan nousseen uuden akatemiarakennuksen seminaarihuoneeseen hankittiin suuri ovaalinmuotoinen pöytä, hän oli tyytyväinen: kukaan keskustelijoista ei istunut johtajan paikalla. Hän lähetti kolme päivää ennen kuolemaansa työyhteisönsä jäsenille kutsun 65-vuotipäivilleen kesämökilleen.

Helena Tyrväinen
Kirjoittaja on Urve Lippusin ystävä ja kollega.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta